Begeleiding DGA

“Succes will not find you, if you are your own best kept secret – susan Jeffers”

Je leert dé 7 essentiële stappen voor een succesvolle opvolging

Van Directeur naar  ADVISEUR

 Start 27 februari 2020

 Purmerend

 Max 8 pers.

 397,- ex BTW

 1 Dag

  De workshop is exclusief voor overdragers in het familiebedrijf die reeds het opvolgingsproces gestart zijn of die voor de opvolging staan.
  Je leert dé 7 essentiële stappen voor een succesvolle opvolging in het familiebedrijf.
 Je ontdekt wat je drijft en mogelijk tegenhoudt in het proces van opvolging.

In het proces van opvolging dient er ruimte te worden gegeven (door de overdrager) en ruimte te worden gepakt (door opvolger). Dit is een samenspel tussen de twee generaties dat met pieken en dalen verloopt. Het is geen geplaveide weg die voor elk familiebedrijf hetzelfde is. En toch sta je als overdragende generatie voor vergelijkbare uitdagingen.

Het bedrijf dat je met hard en veel werken hebt opgebouwd laat je niet zomaar los. Hoe kun je met vertrouwen het roer overgeven aan de volgende generatie? Hoe bereid je je kind voor op het leiden van het bedrijf én houdt je de familieband goed? Hoe zorg je ervoor dat de waarden die jij belangrijk vindt en die de DNA van het bedrijf kenmerken, ook in de toekomst behouden blijven? Wat ga je doen als je rol binnen het bedrijf verandert en je meer ‘vrije tijd’ krijgt?

Het overdragen van je bedrijf is geen gebeurtenis maar een langduriger proces.

Hoe meer je op tijd begint met het proces van opvolging, hoe soepeler dit vaak verloopt. Tijdens deze interactieve masterclass ontdek je wat je kunt doen (én ook wat niet!) om succesvol over te dragen. We doorlopen de 7 effectieve stappen in het proces van opvolging en overdracht zodat je ontdekt waar jij staat in het proces en welke volgende stap je kunt zetten.

Tijdens deze Workshop gaan we in op de bijzondere kenmerken van het familiebedrijf en bespreken we de valkuilen van opvolgen én hoe je die kunt voorkomen om een succesvolle opvolging te realiseren.

  • Hoe zet je een opvolgingsproces in en wat zijn de te nemen stappen? Je krijgt direct inzicht waar jullie als familie in het opvolgingsproces staan en wat een eerst volgende stap is.
  • Welke vertrekstijlen zijn er en welke is de meest succesvolle? De ene opvolger werkt nog nauw samen met de overdrager, terwijl een andere overdrager rigoureus afscheid neemt. Wat houdt jou mogelijk tegen als overdrager in dit proces?
  • Op welke manier vind je weer voldoening als je rol verandert? Vele ondernemers zijn zo verweven met het bedrijf dat een leven na het bedrijf onwerkelijk lijkt. Wat ga je dan doen? Waar krijg je energie van en haal je voldoening uit?
  • Welke afspraken maak je over de periode na overname? Om de verwachtingen van beide generaties te managen is het goed om afspraken te maken. Welke afspraken kunnen dat zijn? Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijg je een inzicht wat voor jullie familiebedrijf zou kunnen werken.

Met bovenstaande thema’s gaan we actief aan de slag en krijg je een duidelijk antwoord waarmee je volgende stappen kunt zetten in het opvolgingsproces en deze soepeler verloopt.

Resultaat van de Workshop

  • Je ontdekt wat je drijft en mogelijk tegenhoudt in het proces van opvolging;
  • Je leert dé 7 essentiële stappen voor een succesvolle opvolging in het familiebedrijf;
  • Je herkent de verschillende vertrekstijlen van een overdrager en leert welke het beste bij jou past;
  • Je ontdekt wat jouw drijfveren in werk en leven zijn en hoe je deze kunt inzetten in de periode na overname;
  • Je maakt een overzicht van waar je nu staat en waar je heen wilt en zet de eerste stap om dit gat te dichten;
  • Je krijgt zicht op mogelijkheden om afspraken te maken over de periode na overname.

Deze training wordt gegeven door de volgende docenten en coaches:

Deze opleiding is exclusief voor de overdragende generatie in het familiebedrijf die aan het begin van het opvolgingsproces staat en de ondernemers die midden in het opvolgingsproces zitten en die graag willen leren van andere ondernemers die in een vergelijkbaar proces zitten.

Chat openen
1
Hoi, heb je vragen? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Carola