Familieopstellingen

Groei maximaal als ondernemer én als bedrijf

In ons werk als coach komen we situaties tegen waarbij mensen aanlopen tegen de onderstroom, zonder te weten hoe ze ermee om te kunnen gaan. Thema’s zijn dan bijvoorbeeld; lastig omgaan met grenzen aangeven, moeilijk met sterke persoonlijkheden kunnen omgaan, de verkeerde mensen aantrekken, boos zijn op ouders of bijvoorbeeld moeilijk hun kind kunnen loslaten.

Het bijzondere van de onderstroom is dat het vaak ongrijpbaar is. Het is lastig om er woorden aan te geven. Je ervaart alleen zelf dat je in een herhalend patroon zit en dit patroon kan hardnekkig zijn. Erover praten en besluiten om vanuit discipline zaken aan te pakken, werkt niet altijd.

De onderstroom ervaar je in alle facetten van je leven en ervaar je in relaties. Iedereen maakt deel uit van verschillende groepen: familie, clubs, een organisatie maar ook van een stad en een land. Elke groep waartoe je behoort kun je zien als een systeem.

Als je systemisch naar je leven kijkt, dan bestaat dat uit een enorm web waardoor en waarmee alle personen en gebeurtenissen binnen een familiesysteem met elkaar verbonden zijn en hun effecten hebben in het verleden, heden en toekomst. Met andere woorden je krijgt ervaringen en (onbewuste) boodschappen mee die een groot effect hebben op je leven en hoe je handelt.

In elk bovengenoemd systeem zitten wetmatigheden of systemische principes die je voor je kunt laten werken. Ze helpen je om in een positieve spiraal te komen, waardoor je de relatie met jezelf en je omgeving verandert.

Een interessante methodiek om aan de slag te gaan met onderstromen en de systemische principes is een familieopstelling.

Wat is een opstelling precies?
Een opstelling is het neerzetten van personen of onderwerpen in de ruimte ten opzichte van jezelf. Je gaat feitelijk inzoomen op een deel van jouw web zoals eerder beschreven en stelt jouw vraagstuk of dat waar jezelf tegenaan loopt centraal. Bijvoorbeeld dat je erg vaak verantwoordelijkheden op je neemt die eigenlijk niet van jou zijn, jezelf te vaak wegcijfert, of veel van wat je doet, loopt niet goed af.  

Waarom een opstelling?
De reden om op te stellen is om inzicht te krijgen in de dynamiek die er speelt tussen jou en het opgestelde. Denk aan de relatie met jezelf, met je partner, je familieleden, je werk.

Dagdeel familieopstellingen 27 maart 2020.

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.