Hoe zet je jouw familiebedrijf succesvol voort?

Groei maximaal als ondernemer én als bedrijf

In de meeste familiebedrijven heerst een sterke loyaliteit en betrokkenheid. Er bestaat een unieke sfeer die medewerkers en familieleden het gevoel geeft ergens onderdeel van uit te maken.

Bij familiebedrijven gaat het over passie, liefde, vakmanschap én verbondenheid. De algemeen directeur staat vaak jarenlang aan het roer en ook de medewerkers blijven doorgaans lang werkzaam in het familiebedrijf. Dit zorgt voor een solide organisatie, waardoor veel bedrijven graag zaken doen met familiebedrijven.

Naast al deze krachtige eigenschappen, kent het familiebedrijf ook een aantal zwakke eigenschappen. Dat zijn zwakten die ook gelden in niet-familiebedrijven. Echter, er is één belangrijk verschil en dat is dat er bij familiebedrijven een zogenaamde derde dimensie meespeelt, namelijk de emoties. Naast de zakelijke relatie tussen familieleden bestaat er ook de familiale, emotionele relatie. Dit maakt dat de verschillende belangen (bedrijfsbelang versus het familiebelang) behoorlijk kunnen botsen.

Als opvolger heb je de schone taak om je staande te houden in een bestaand bedrijf met vaak een rijke historie en traditie. In eerste instantie wil je het bedrijf continueren waarbij je tegelijkertijd een goede samenwerking zoekt met jouw voorganger, eventueel overige familieleden én dien je leiding te geven aan medewerkers met lange dienstverbanden. Laveren tussen al deze gebieden is een behoorlijk pittige klus.

Technologische ontwikkelingen en veranderingen in de markt vereisen een andere aanpak om te overleven als familiebedrijf. Doordenderen op de rijdende trein waar je als opvolger ooit bent opgesprongen is geen optie meer; links en rechts halen concurrenten je in die wél de noodzakelijke veranderingen doorvoeren. Het is tijd voor actie om daadwerkelijk het roer over te nemen!

Wat kun je doen om het familiebedrijf succesvol voort te zetten op een manier die bij jou en de nieuwe tijd past?

Lees de volgende 5 tips!

1.Wanneer je het bedrijf van je voorganger hebt overgenomen heb je beiden hetzelfde belang, namelijk een goedlopend rendabel bedrijf. Echter, jullie horizon is totaal anders. Je vader (en/of moeder) heeft de haven al in zicht en jij dobbert nog op zee. In deze situatie is het heel belangrijk om jouw eigen koers uit te stippelen.
Om een eigen koers te kunnen varen is het belangrijk om te weten wie je bent, wat je sterke kanten zijn en wat voor jou belangrijke waarden zijn. Dan pas kun je jouw omgeving écht goed motiveren en inspireren. Het uitzetten van een eigen koers is dan tevens een stuk eenvoudiger.

2. De tweede tip is: Wees duidelijk in jouw ambities en stel heldere doelen. Ervaring leert dat wanneer je je doelen hoog stelt, dat je de meeste kans hebt om ze ook daadwerkelijk te behalen.
Heldere doelen stellen is één ding. Maar wat gebeurt er vervolgens? De praktijk wijst uit dat mooie plannen vaak in de la verdwijnen omdat je opgaat in de waan van de dag. Juist het regelmatig evalueren van doelen, zorgt ervoor dat je op koers blijft.

3.De derde tip voor daadkrachtig leiderschap is gebruik te maken van de sterke kanten van je medewerkers. Besteed de zaken waar je minder goed in bent of minder leuk vindt, uit. Dit maakt je tot een nóg krachtigere directeur.
Wanneer je een sterk team om je heen bouwt met de juiste mensen, kan dat ook betekenen dat je afscheid moet nemen van medewerkers die niet (meer) goed presteren.
Dat er medewerkers achter de kar blijven hangen, kun je simpelweg niet meer negeren. Wanneer ‘De helden uit het verleden’ de rem zetten op jouw toekomst en die van het familiebedrijf, dan is het zaak om daar actief mee in gesprek te gaan en zonodig actie te ondernemen.

4. Om vertrouwen te krijgen, dien je het vertrouwen eerst te géven. Creëer een cultuur waarin medewerkers hun verantwoordelijkheid kennen en nemen. Een cultuur waarin men elkaar aanspreekt op gewenst en ongewenst gedrag. Een eerste stap is om ongewenst gedrag niet meer toe te staan.
Als directeur van een familiebedrijf, bepaal jij de kaders waarbinnen de medewerkers hun werk zo optimaal mogelijk kunnen uitvoeren. Dat geldt ook voor de wijze waarop medewerkers met elkaar samenwerken. Deze afspraken communiceer je ook duidelijk. Daarnaast geef je zelf het goede voorbeeld. Laat zaken die niet door de beugel kunnen, niet op z’n beloop. Ga het aan!

5. Een belangrijk kenmerk van een succesvolle opvolger is LEF.
Als opvolger heb je lef nodig om het goede uit het familiebedrijf te kunnen behouden én afscheid te durven nemen van zaken die niet meer passen bij de huidige tijdsgeest of bij jou als nieuwe generatie.
Een opvolger met lef gaat voor vernieuwing en groei en zet zijn/haar ambities om in daden. Hij weet dat hij élke uitkomst van zijn beslissing aankan!

Wat is jouw volgende stap?

Sta jij voor het opvolgingsproces of zit je er middenin en wil je hierin stappen zetten die leiden tot meer daadkracht en zelfvertrouwen? Of wil je weten HOE jullie de opvolging en overdracht het beste kunnen aanpakken en WAT jullie dan het beste kunnen doen ? Meld je dan nu aan voor een vrijblijvend gesprek!

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.