Blog

“Pak het roer voor innovatie en groei”

succes

Er heersen heel wat misvattingen over persoonlijk leiderschap. Veel opvolgers in familiebedrijven denken dat persoonlijk leiderschap voor hen pas gaat spelen op het moment dat ze een leidinggevende positie krijgen of directeur worden, maar niet is minder waar. Persoonlijk leiderschap is voor iedereen! Wanneer je jouw potentieel inzet, weet waar je voor staat, de juiste vaardigheden ontwikkelt, dan sta je veel meer aan het roer van je leven. En dat is persoonlijk leiderschap. De basis om ook goed leiding te kunnen geven in het familiebedrijf.

Iedereen staat aan het roer van zijn eigen leven

Er komt van alles op ons pad en het is aan onszelf hoe we met die omstandigheden omgaan. Je kunt het vergelijken met zeilen. De wind kun je niet veranderen want daar heb je geen invloed op, maar je kunt wel de stand van de zeilen bepalen. Je hebt zelf invloed op jouw eigen leven.

Veel mensen zijn zich niet bewust van hun mogelijkheden. Niet voor niets bestaat de uitspraak: ‘Wie geen plan heeft voor zijn eigen leven, wordt opgenomen in het plan van een ander’. Met andere woorden: als jij niet zelf bepaalt wat jij belangrijk vindt, wat jij wilt en hoe je dat wilt, dan bepaalt een ander dat voor jou. Je laat je leiden door jouw omgeving en door de waan van de dag met als gevolg dat je niet volledig tot je recht komt en niet het succes behaalt dat je graag zou willen. Dit leidt vaak tot frustratie en in het ergste geval tot ziekte. Gelukkig kan het anders. Jouw succes heb je zelf in de hand!

Handelen op de manier die het beste bij je past

Vaak reageren we op een situatie of gebeurtenis, terwijl we achteraf pas doorhebben dat we eigenlijk anders hadden willen reageren. Iemand met veel persoonlijk leiderschap is in staat om op dat moment op een manier te reageren die het beste past. Persoonlijk leiderschap is leiding geven aan jezelf. In de praktijk is dat het lastigste om te doen. Gelukkig kun je je hierin ontwikkelen!

  • De allereerste stap is zelfkennis.
    Als je weet wie jij bent, wat je sterke kanten zijn maar ook jouw valkuilen, dan word je zelfbewuster. Je wordt je bewust van jouw eigen gedrag en het effect hiervan.
  • De tweede stap: koers bepalen.
    Onderzoek wat jouw drijfveren zijn. Waarom doe je wat je doet? En wat wil jij? Inzicht in jouw waarden en wensen maakt het makkelijker om richting te kiezen en sneller keuzes te maken.
  • De derde stap: Doorbreek patronen zodat je echt vernieuwend kunt zijn.
    Als je iets anders wilt, dan moet je ook iets anders gaan doen. Werken aan jouw mindset en beperkende overtuigingen zorgen voor verandering in jouw eigen gedrag. Dit zorgt ervoor dat je meer invloed hebt op jezelf en jouw omgeving. Je laat je niet langer beïnvloeden, maar vaart jouw eigen koers.

Kom in actie!

Persoonlijk leiderschap begint dus bij jezelf en bij in actie komen, waardoor je bereikt wat je wilt bereiken. Door meer zaken aan te gaan, bereik je simpelweg veel beter en sneller jouw doel(en). Je komt meer in je kracht, toont meer daadkracht en lef, waardoor je in een positieve flow komt en met plezier en rust werkt in het familiebedrijf.

Chat openen
1
Hoi, heb je vragen? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Carola