Blog

“Bij een succesvolle opvolging hoort een concreet opvolgingsplan”

hoe-overtuig-ik-mijn-vader-1

De nieuwe generatie, die het familiebedrijf overneemt, heeft ambitie en gaat er volledig voor. Jonge ondernemers met een drive die nodig is om te kunnen groeien, op zowel persoonlijk vlak als bedrijfsmatig. Maar dit heeft ook een keerzijde. Veel opvolgers werken zó hard, dat ze er bijna aan onderdoor gaan.

Ze verzanden in operationele taken, hebben tijd tekort en zitten vast in een patroon, waardoor ze niet als kaptein aan het roer staan, maar eerder als matroos meewerken op het familieschip. Ze zijn de situatie niet meer de baas. Ze voelen dat ze tekort schieten, ervaren stress en willen dat anders. Ze staan open voor begeleiding, maar de rest van de familie niet! Herkenbaar? Lees onderstaand onze tips om jouw vader/moeder te overtuigen dat training hierbij de oplossing is!

Zo overtuig je de terugtredende generatie

Hoe pak je dat dat aan? Je vader is tenslotte een selfmade man en hulp van buiten is niet nodig. “Training en begeleiding is voor watjes, gewoon hard werken en niet lullen” is vaak het credo van de terugtredende generatie.  Met de vraag “Hoe overtuig ik mijn vader om een derde partij in te schakelen?” lopen veel opvolgers rond.

Weet dat je hierin niet alleen bent. Echter, de drempel om externe hulp te vragen is vaak te hoog. Dit heeft te maken met het feit dat de terugtredende generatie van het familiebedrijf niet weet wat externe begeleiding oplevert. Daarnaast willen ze ook niet ‘de vuile was’ buiten hangen. Wat kun je doen om het toch aan te gaan? Lees de 3 onderstaande tips en kom in actie!

3 tips om je vader (of moeder) te overtuigen:

  • Begin bij het begin: geef aan waar je last van hebt en/of waar je tegenaan loopt en wees daar duidelijk en concreet in;
  • De tweede stap is uitzoeken wat je denkt nodig te hebben ter verbetering van de situatie en waarom;
  • Toon lef en durf de zaken anders aan te pakken. Heb respect voor je voorganger. Hij/ zij is gewend om zaken alleen op te lossen. Jij wilt iets anders en dat betekent dat je ook iets anders moet doen. Durf te kiezen voor jezelf en jouw wensen.

Kortom leef je verlangen en niet je angst. 

Op deze pagina vind je al onze opleidingen/trainingen. Wil je eerst graag meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Chat openen
1
Hoi, heb je vragen? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Carola