Blog

Groei maximaal als ondernemer én als bedrijf

Henk Kras sr

Dat hij een paar jaar geleden door de screening van de Rijksvoorlichtingsdienst kwam om een besloten diner bij te wonen met koning Willem Alexander en koning Máxima tezamen met andere prominente gasten uit de sport, het maatschappelijke en het bedrijfsleven, verbaast hemzelf naar eigen zeggen (en met een knipoog) nog het meest. Maar degenen die Henk Kras sr. beter kennen – en dat zijn er nogal wat- weten wel beter. Henk is een graag geziene, maatschappelijk betrokken ondernemer in de regio Waterland en ver daarbuiten. Sterk verbonden met zijn dorp Volendam, het familiebedrijf Kras Recycling, voetbalclub FC Volendam en de voor hem belangrijkste relatie: die met zijn gezin en zijn familie. Tot die familie rekent hij ook de trouwe medewerkers die al decennia lang deel uitmaken van de organisatie. Opgericht door zijn vader, uitgebouwd door Henk en zijn broer Theo. Het is een van de grootste recyclingbedrijven van Nederland, met vijf vestigingen in Nederland, een in België, een handelskantoor in Hongkong en een fabriek in Kosovo (een joint venture met het eveneens Volendamse bedrijf Kivo Plastic Verpakkingen). Het hoofdkantoor van Kras Recycling is gevestigd op een ruim -nagenoeg smetteloos- terrein (“Ik kom er bijna dagelijks en als ik rommel zie, zorg ik ervoor dat het wordt opgeruimd.”) op de Zeedijk in Volendam pal langs het IJsselmeer.

Vieren

De selfmade businessman (hij wordt dit jaar 65) had een andere start dan de meeste jonge ondernemers van nu. “Ik kom uit een warm en groot gezin. Wel zat ik in de hoek waar de meeste klappen vielen; namelijk aan tafel pal naast de rechterhand van mijn vader.” Henk kan er hartelijk om lachen. Rouw en trouw: Henk is er – als het maar even mogelijk is – bij. “Dat doe je gewoon.” Meer woorden heeft hij daar niet voor nodig. Hard werken, maar ook vieren wat er te vieren is. Samen. Net als zijn afscheid als directeur van Kras Recycling in december 2016. Een fantastisch feest, het kan hem nog steeds ontroeren als hij erover vertelt. “Onder de bezielende leiding van mijn dochter Dora, onze Facility Manager en vernoemd naar mijn moeder die tot haar 95e haar woonruimte had in ons bedrijf, is mijn afscheid groots gevierd. Ik mocht me nergens mee bemoeien en net toen ik dacht het podium te kunnen pakken voor een dankwoord, begon Jan Smit te zingen. De Zangertjes van Volendam, het Volendams Operakoor en meer dan 350 gasten, relaties uit binnen en buitenland, hadden de moeite genomen te komen. Het was in één woord geweldig!” Een mooi slot aan een carrière binnen het familiebedrijf dat al meer dan 65 jaar bestaat. Het had anders kunnen lopen als Henk en Theo in 1998 een lucratief overnamebod van een externe partij hadden aanvaard. “Onze jongens waren nog jong: 17, 18 jaar. We hadden er helemaal niet aan gedacht om ze in het besluitproces mee te nemen. Maar toen ze hoorden dat er een overnameplan was, reageerden ze direct. Ze wilden, te zijner tijd, het bedrijf voortzetten. En zo is het gegaan.”

Liefde

Net als Henk zelf, startte de nieuwe generatie, op de werkvloer om gaandeweg te worden klaargestoomd voor leidinggevende functies. De huidige organisatie kent acht aandeelhouders: drie kinderen van Theo, drie kinderen van Henk en twee externen. “Toen mijn broer Theo in 2002 stopte, hebben we samen met een externe partij het opvolgingsproces doorlopen.” Henk voegde een belangrijke vraag toe aan de vragenlijst die de nieuwe generatie tijdens dat proces moest beantwoorden: Henk: “Aan iedereen hebben we dezelfde vraag gesteld: ‘Wie vind jij het meest geschikt om directeur te worden?’ Het antwoord was unaniem: Ben. Hij is de huidige ceo.” Een noodzakelijk proces noemt de energieke en pragmatische Henk het opvolgingstraject. “Een opvolgingsproces kost tijd. En je kunt het niet zelf, dus het is verstandig daar een organisatie voor in te schakelen met de nodige expertise. Het moet goed gebeuren, anders loop je de grootst mogelijke risico’s, zowel zakelijk als privé.” Henk kijkt er positief op terug. Henk: “En nu moet de volgende generatie het doen. Tegenslagen? Die hadden wij ook. Maar je gaat gewoon door. De nieuwe generatie en het team doen het prima. En als ze morgen bellen of ik mee ga naar een beurs of naar onze fabriek in Kosovo? Geen probleem. Ik zet de wekker met alle liefde weer om kwart over vijf. Net als vroeger!”

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 VALKUILEN BIJ OPVOLGING

    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.
    Chat openen
    1
    Hoi, heb je vragen? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Carola