Familiebedrijf in beeld: De familie kieviet

Groei maximaal als ondernemer én als bedrijf

Manege Oostmoer

Henk Kieviet

“Het is een potje zuurkool dat je uit de war moet halen!”

Zo’n 600 manegeruiters per week, ruim honderd paarden en pony’s op stal, twee binnen-maneges, een stapmolen, vier buitenmaneges, een overdekte longeersingel: Manege Oostmoer in het Zuid-Hollandse Stad aan ‘t Haringvliet is een begrip in de ruitersport. De broers Henk Kieviet (57) en Adrie (60) staan aan het hoofd van het familiebedrijf dat zij in 1978 samen met hun vader oprichtten. Onder hun handen is de onderneming uitgegroeid tot een plek waar alle takken van de paardensport worden beoefend.

Adrie heeft drie zoons, Henk heeft een zoon en een dochter. De zoon van Henk, Henk jr. was als derde generatie geïnteresseerd in het bedrijf, zijn dochter Annick koos voor een ander vak. Ook de kinderen van Adrie hadden andere ambities. Henk lacht: “Dus dat is een potje zuurkool dat je uit de war moet halen.”

Een familiebedrijf met trots

De taakverdeling tussen Henk en Adrie was jarenlang duidelijk: Adrie hield zich bezig met bouw, techniek en onderhoud en Henk was vooral het aanspreekpunt van de klanten. Naarmate het bedrijf groeide, kwamen er meer medewerkers bij. Henk: “Adrie en ik hebben de afgelopen twee jaar flink in ons bedrijf geïnvesteerd.” Het team mag trots zijn op het resultaat: Manege Oostmoer mag als een van de weinige Nederlandse maneges de door de Federatie van Nederlandse RuiterSportcentra toegekende vijfsterren-status voeren.

Hoe zit het met de bedrijfsopvolging?

Ondanks het feit dat Henk jr. een rol zou gaan spelen in het familiebedrijf, kwam het feit dat hij daadwerkelijk aan de slag wilde gaan, toch nog onverwacht.
“De tijd ging een beetje sneller dan dat we het bij konden houden. We hadden nog niets geregeld”, geeft Henk sr. eerlijk toe. De brancheorganisatie FNRS bood uitkomst. “Henk jr. volgde een workshop bedrijfsoverdracht speciaal voor ondernemers in de hippische sector.”

Begeleiding in het opvolgingsproces

De opgedane kennis over bedrijfsopvolging smaakte naar meer. “We realiseerden ons dat als we een volgende professionaliseringsslag wilden maken, we begeleiding nodig hadden op het gebied van het sociaal-emotionele aspect. Dat we als ondernemer succesvol zijn, hadden we al bewezen. Maar de organisatie veranderde, werd groter en er kwamen mensen die andere, nieuwe ideeën inbrachten. Adrie en ik hoefden elkaar alleen maar aan te kijken en we begrepen elkaar. Dat was wel eens lastig voor de mensen om ons heen.

De komst van mijn zoon veranderde de dynamiek tussen ons.” Manege Oostmoer besloot op aanraden van de brancheorganisatie Succesvolle Opvolging in te schakelen. “Zonder begeleiding neem je niet de tijd om om de tafel te gaan zitten en te praten.

Maar je hebt structuur en een tijdspad nodig.” Succesvolle Opvolging begeleidt families tijdens het opvolgingsproces zodat de weg vrijgemaakt wordt voor een soepele overdracht voor beide generaties. Henk: “We zijn begeleid door Carola de Ruijter. Zij beschikt over de vaardigheid om snel tot de kern te komen. Daarnaast was ze in staat om ook de meer dominante deelnemers aan gesprekken op een vriendelijke, maar besliste manier te begeleiden. Dat maakte dat we ons allemaal gehoord en veilig genoeg voelden om alles uit te spreken Dat is ontzettend belangrijk om het proces in harmonie te doen laten verlopen.”

Van opvolger naar leider is een prachtig resultaat

Tijdens de gesprekken staat de opvolger centraal. Henk: “Maar ook de andere rollen moeten worden besproken: mijn vrouw Pleunie en mijn schoondochter Rowena die gezamenlijk hard werken aan het succes van de onderneming en onze dochter Annick die voor een ander vak heeft gekozen.”

De familie Kieviet zal binnenkort samen met Succesvolle Opvolging de laatste fase van het proces aangaan. Henk: “In de eerste fase hebben we de taken verdeeld. Nu moeten we beslissingen nemen over het tijdspad. Parallel aan de sociaal-emotionele kant loopt de financiële kant.

Het zijn twee treinen die rijden. Het nieuwe spoor komt erbij en dat alles moet samengevoegd worden. We hebben door dit proces in alle openheid dingen tegen elkaar kunnen zeggen. Daardoor hebben we veel inzicht verkregen. Onder begeleiding van Carola hebben we de deur van het kantoor dicht gedaan en elkaar ongezouten de waarheid verteld.” Hij vervolgt: “De cursus Van opvolger naar Leider’ die mijn zoon bij Succesvolle Opvolging heeft gevolgd, heeft hem geweldig ontwikkeld. Carola heeft hem geleerd tijd in de agenda vrij te maken voor overleg. Denk niet: ik ben de goedkoopste kracht en ik doe het zelf wel. Hij heeft er dagelijks ontzettend veel profijt van. En wij ook.

Gisteravond hadden we enkele functioneringsgesprekken en toen nam hij het voortouw. Dan zie ik dat de technieken die hij bij Succesvolle Opvolging heeft geleerd, gewoon werken. Voor mij is het dan de kunst mijn mond te houden en dat is alleen maar positief!”

Henk Kieviet (57) staat samen met broer Adrie (60) en Henk jr. (23) aan het hoofd van Manege Oostmoer. Henk jr. is de derde generatie aan het roer van het toonaangevende familiebedrijf in de ruitersport.

  • Manege Oostmoer
  • Van opvolger naar leider
  • Klantverhalen
Chat openen
1
Hoi, heb je vragen? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Carola