Familiebedrijf in beeld: De familie Van der Bel

Groei maximaal als ondernemer én als bedrijf

Firma Van der Bel

Sjors Deken is directeur-eigenaar van Firma Van der Bel BV

Een Familiebedrijf in sloopwerk en asbestsanering

Familie Deken volgde het Familieprogramma

“Het is een misverstand dat je in een gespreid bedje terecht komt. Ik denk juist dat je er dubbel zo hard voor moet knokken om het voor elkaar te krijgen!”

Firma Van der Bel betrok een aantal jaren geleden een nieuw, door henzelf gebouwd pand op Agriport in Middenmeer. Bouwen? Slopen is toch jullie vak? Directeur-eigenaar Sjors Deken (nieuwe generatie) lacht: “Bouwen is omgekeerd slopen. We hebben heel goed over nagedacht over het ontwerp van ons nieuwe pand. Nu werken we in een gebouw dat aan al onze wensen voldoet. We hebben gezamenlijk met de familie besloten dat ik als de nieuwe generatie de nieuwbouw zou gaan begeleiden. Als een symbolisch nieuw begin van de vierde generatie.”

Sjors staat aan het roer van Van der Bel uit Middenmeer. De onderneming is gespecialiseerd in sloopwerk, asbestsanering, recycling en milieutechniek. Sjors: “Mijn overgrootvader had een houthandel. Hij kocht woningen, waaruit hij al het bruikbare materiaal demonteerde. Hij was toen al een duurzame ondernemer; alleen wist hij toen nog niet dat het zo zou gaan heten.”

Vanaf het moment dat Sjors kon kruipen, bevond hij zich op en rond het terrein van Van der Bel. “Zo’n bedrijf had natuurlijk een enorme aantrekkingskracht op een jochie”, aldus Sjors, die na zijn opleiding enkele jaren ervaring opdeed bij een andere werkgever, voordat hij in het familiebedrijf terugkeerde. Getwijfeld om in de zaak te komen, heeft hij nooit. Sjors: “ik was me er wel van bewust dat de onderneming een trein was die na zestig jaar op volle snelheid reed. We zijn de laatste jaren enorm gegroeid. Om een dergelijk bedrijf professioneel te leiden, moet je bij jezelf te rade te gaan of je het bedrijf wilt en kunt leiden!”

Knokken
Voor het antwoord op die belangrijke vragen wendde Sjors zich tot Carola en Liane de Ruijter van Familiezaken. “Carola en Liane hebben mij en mijn familie geweldig ondersteund en super gecoacht”, vertelt Sjors enthousiast. “Familiezaken is gericht op familiebedrijven: bedrijven die een groot aantal zaken met elkaar gemeen hebben. Toen ik de website van Familiezaken las, herkende ik meteen een aantal situaties, zoals het overnemen van de werkzaamheden van je vader.” Sjors vervolgt: “Het is een misverstand te denken dat je als ‘zoon van’ in een gespreid bedje terecht komt. Dat is zeker niet het geval. Integendeel, ik denk dat je dubbel zo hard moet knokken om het voor elkaar te krijgen. Je neemt een bedrijf en een team met een lange historie over. Daar moet je mee werken. Daar moet je ook extra hard je best voor doen.”

Opstootje
Gevraagd naar het grootste verschil in leidinggeven tussen hem en zijn vader antwoordt Sjors: “Ik ben wat zakelijker en wat directer dan mijn vader en ja, dat leidde wel eens tot een opstootje. Maar ook daarmee hebben Carola en Liane mijn vader en mij begeleid. We volgden het Familiebedrijf jaarprogramma. Een onderdeel daarvan is het maken van een gedrags-en communicatieprofiel. Heel verrassend. Je kent je familie al je hele leven en je denkt te weten hoe de ander in elkaar zit. Maar dan blijkt het toch anders te zijn. Door de aanpak van Familiezaken is er meer begrip voor elkaar ontstaan. De hele familie is in het proces betrokken. Dit zorgde voor meer onderlinge betrokkenheid.

Familietafel
In een sfeer van vertrouwen stelt Familiezaken de juiste vragen waardoor er antwoorden komen. Op het moment dat er ruimte en rust voor elkaars verhaal komt en vooral voor het belang dat erachter zit, dan ontstaat er meer onderling begrip. En als dat ontstaat groeit het respect voor elkaar. Er komt meer inzicht in wat er allemaal leeft bij de ander. En pas dan kun je kijken naar het gezamenlijk belang en dat is voor elk familiebedrijf hetzelfde: het behouden van de familieband en een goed lopend bedrijf. Je zit tenslotte in hetzelfde team!

“De kracht van Carola en Liane is dat ze een klik hebben met zowel de jonge als de oude generatie.” Sjors en zijn familie zijn begeleid aan de hand het Familiebedrijf programma en Sjors volgde het Leiderschapsrprogramma. Wat heeft het hem gebracht? Sjors: “Ik ben zekerder van mijn zaak en ik heb geleerd lastige gesprekken te voeren. Als familie hebben we nieuwe manieren geleerd om goed met elkaar te praten en ook discussies te hebben. Carola en Liane zijn enthousiast, oplossingsgericht en zeer betrokken bij het feit dat je je persoonlijke doelen bereikt. Daar doen ze alles aan!”

Interview: Linuccia Burghoorn

 

 

  • Firma Van der Bel
  • Succesvol ondernemen in jouw familiebedrijf
  • Klantverhalen
DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.