Familiebedrijf in beeld: De familie Van der Bel

Groei maximaal als ondernemer én als bedrijf

Firma Van der Bel

Sjors Deken is directeur-eigenaar van Firma Van der Bel BV

Een Familiebedrijf in sloopwerk en asbestsanering

Firma Van der Bel betrok vorig jaar een nieuw, door henzelf gebouwd pand op Agriport in Middenmeer. Bouwen? Slopen is toch jullie vak? Directeur-eigenaar Sjors Deken (30) lacht: “Bouwen is omgekeerd slopen. We hebben heel goed over nagedacht over het ontwerp van ons nieuwe pand. Nu werken we in een gebouw dat aan al onze wensen voldoet. We hebben gezamenlijk met de familie besloten dat ik als de nieuwe generatie de nieuwbouw zou gaan begeleiden. Als een symbolisch nieuw begin van de vierde generatie.”

Sjors staat aan het roer van Van der Bel uit Middenmeer. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in sloopwerk, asbestsanering, recycling en milieutechniek. Sjors: “Mijn overgrootvader had een houthandel. Hij kocht woningen, waaruit hij al het bruikbare materiaal demonteerde. Hij was toen al een duurzame ondernemer; alleen wist hij toen nog niet dat het zo zou gaan heten.”

Vanaf het moment dat Sjors kon kruipen, bevond hij zich op en rond het terrein van Van der Bel. “Zo’n bedrijf had natuurlijk een enorme aantrekkingskracht op een jochie”, aldus Sjors, die na zijn opleiding enkele jaren ervaring opdeed bij een andere werkgever, voordat hij in het familiebedrijf terugkeerde. Getwijfeld om in de zaak te komen, heeft hij nooit. Sjors: “Ik was me er wel van bewust dat de onderneming een trein was die na zestig jaar op volle snelheid reed. We zijn de laatste jaren enorm gegroeid. Om een dergelijk bedrijf professioneel te leiden, moet je bij jezelf te rade te gaan of je het bedrijf wilt en kunt leiden!”

Succesvol overdragen, hoe doe je dat?

Voor het antwoord op die belangrijke vragen wendde Sjors zich tot Carola en Liane de Ruijter van Succesvolle Opvolging. “Carola en Liane hebben mij geweldig ondersteund en super gecoacht”, vertelt Sjors enthousiast. “Succesvolle Opvolging is gericht op familiebedrijven: bedrijven die een groot aantal zaken met elkaar gemeen hebben. Toen ik de website van Succesvolle Opvolging las, herkende ik meteen een aantal situaties, zoals het overnemen van de werkzaamheden van je vader.” Sjors vervolgt: “Het is een misverstand te denken dat je als ‘zoon van’ in een gespreid bedje terecht komt. Dat is zeker niet het geval. Integendeel, ik denk dat je dubbel zo hard moet knokken om het voor elkaar te krijgen. Je neemt een bedrijf en een team met een lange historie over. Daar moet je mee werken. Dat gaat soms vanzelf, maar soms moet je daar ook extra je best voor doen.”

Sjors volgde het programma Succesvol Ondernemen in Jouw Familiebedrijf.

  • Firma Van der Bel
  • Succesvol ondernemen in jouw familiebedrijf
  • Klantverhalen
Chat openen
1
Hoi, heb je vragen? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Carola