fbpx

Blog

“Bij een succesvolle opvolging hoort een concreet opvolgingsplan”

hoe-voorkom-je-gedoe
De broers Pim en Arthur met een mooi familiebedrijf, die wij begeleid hebben in het beter samenwerken en communiceren, stonden enige tijd geleden met hun persoonlijke verhaal in het Financiële dagblad. Een mooi, krachtig en kwetsbaar stuk waarin zij verwoordden hoe zij van een impasse naar een optimale samenwerking zijn gegaan. Mooier hadden we het zelf niet kunnen vertellen!

Dit artikel zal voor veel familiebedrijf herkenning oproepen. In elk familiebedrijf is weleens heibel. Dat is helemaal niet erg want een conflict of meningsverschil is af en toe ook nodig om scherp te blijven. Lastiger is het wanneer het structureel is en jouw bedrijf en de familieband hieronder leidt , waardoor jullie teveel intern gericht raken. Dan heb je een andere situatie waarbij het heel lastig is om hier als familie zelf uit te komen.
Zaken aangeven tegen je familie is nu eenmaal stukken lastiger dan tegen een derde waarmee je geen bloedband deelt.

Als samenwerkende zussen met een bedrijf begrijpen wij als geen ander hoe het is om samen te werken met je familie. Op veel momenten is het goed en bijzonder krachtig maar lastiger wordt het wanneer je ergens een verschil van inzicht over hebt. En vooral als je elkaar die avond ook weer tegenkomt op een familieverjaardag.

Het kan zijn dat je het conflict vermijdt om de lieve vrede in de familie te bewaren en dus zaken niet aangaat of ingrijpende beslissingen uitstelt. Het gevolg hiervan kan zijn dat het zich ophoopt en het er uiteindelijk allemaal in 1 keer uitkomt en dan op een manier waar je later, spijt van hebt.
Ook is het mogelijk dat je alles aangaat en op alle slakken zout legt, hetgeen leidt tot veel onderlinge irritatie en frustratie en zorgt er niet voor dat je verder komt.

Alles scenario’s komen wij tegen in het dagelijks werken met familiedirecties. De vraag is wat ga je eraan doen en hoe voorkom je gedoe en dat zaken escaleren?

Hoe vaak wij niet horen ‘waren we dit traject maar veel eerder ingegaan’. Als je weet wat het oplevert, zou je veel eerder in actie komen.
Maar zo is het met veel zaken. Het aangaan van het gesprek met je familieleden over dat jij ergens last van hebt of dat jij bepaalde zaken anders ziet, getuigt van veel moed. Die moed hebben de broers Pim en Arthur getoond.

Naast het feit dat we dankbaar zijn voor het verhaal dat de broers hebben willen delen, hopen wij dat het meer familiebedrijven inspireert om zaken aan te pakken zodat zij weer in een positieve flow komen. Dit is écht mogelijk!

Mocht je als familiebedrijf geïnteresseerd zijn om hierover met ons in gesprek te gaan? Geef je dan nu op voor een oriënterend gesprek zodat we kunnen bespreken of onze dienstverlening aansluit bij jouw/jullie vraagstuk. Wij hebben tientallen familiale ondernemers begeleidt naar een betere samenwerking waardoor hun familieband sterker werd en ze met (meer) vertrouwen hun bedrijf konden leiden.

Open chat
1
Hoi, heb je vragen? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Carola