Blog

Groei maximaal als ondernemer én als bedrijf

vader-zoon-kantoor_succesvolle-opvolging

Familiebedrijven zijn ontstaan vanuit ondernemerschap, door kansen te zien en te pakken én vooral door te zetten. Deze bedrijven, die soms al meerdere generaties bestaan, hebben een sterke overlevingsdrang. Door de botsende belangen tussen de familie (harmonie, gelijkheid) en het bedrijf (groei, winst) worden familiebedrijven behoorlijk op de proef gesteld. Een familiebedrijf kan om die reden voelen als een emotioneel mijnenveld.

De sleutel tot succes van de familie in het bedrijf ligt dan ook bij het managen van emoties en het goed met elkaar (blijven) praten.

Samenwerken in het familiebedrijf kan heel goed gaan, maar gaat niet altijd vanzelf.  Communicatie tussen de familieleden is dan ook extra belangrijk. Er wordt veel gesproken in het familiebedrijf, echter vaak niet over de onderwerpen waar het over zou moeten gaan. Om conflicten te voorkomen, worden zaken vaker niet dan wel uitgesproken naar elkaar.

Een familiebedrijf is krachtig én complex

Het overlappen van het bedrijfs-en familiesysteem maakt het familiebedrijf krachtig én tegelijkertijd complex. Om een voorbeeld te noemen, in het bedrijfssysteem gaat het om winnen en ongelijkheid tussen mensen. Je wilt de beste mensen op de juiste plek. In het familiesysteem is gelijkheid vaak een belangrijke waarde. Een ouder wil altijd zijn kinderen gelijk behandelen. Als er een kind een positie krijgt in het bedrijf, dan moet de ander dat ook krijgen. Hoewel elk kind gelijk is, hebben ze niet gelijke capaciteiten.

Hier gaat het vaak mis. Niet de mantel der liefde helpt mee aan een goede samenwerking, maar juist een open en geïnteresseerde houding waarin je zaken kunt bespreken. Het gevoel hebben dat je zaken kunt vertellen en verplaatsen in de ander dragen bij aan een geslaagde samenwerking. Het draait om vertrouwen. Dit is de belangrijkste voorwaarde voor een succesvol familieteam.

Voor een goede, zakelijke samenwerking is regelmatig overleg op vaste momenten een voorwaarde, met een duidelijke agenda.

3 tips om een emotioneel mijnenveld in het familiebedrijf te voorkomen

  • Geef de ander feedback vanuit de ik-vorm. Geef aan waar je last van hebt en/of waar je tegenaan loopt en wees daar duidelijk in;
  • Spreek je waardering en respect uit voor de ander. Benoem de zaken die goed gaan en geef oprecht complimenten.
  • Blijf (open) vragen stellen vanuit interesse en respect. Hiermee voorkom je dat je zaken gaat invullen voor de ander.

    In een familiebedrijf wil je een goede samenwerking én een goede familieband. Als je een emotioneel mijnenveld wilt voorkomen, is een vast overleg erg belangrijk . Het kan heel verhelderd zijn om een externe partij te vragen om eens aan te sluiten bij jullie overleg. Hierdoor leren jullie om nog duidelijker met elkaar te praten en zo sneller en soepeler jullie doelen te bereiken. Meer informatie over familiebedrijfsbegeleiding? Klik hier.
Chat openen
1
Hoi, heb je vragen? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Carola