FAMILIEBEDRIJF OPVOLGING

“Bij goed ondernemerschap hoort een succesvolle opvolging – Carola & Liane de Ruijter”

Waarom familiebedrijf en opvolging?

In het familiebedrijf is het van cruciaal belang om als team goed samen te werken en met elkaar te blijven communiceren. Het moment van opvolging is een van de meest moeilijke momenten voor de continuïteit van het familiebedrijf en de harmonie binnen de familie. Het zet de relatie regelmatig op scherp.

Wanneer je opvolging al een tijd voor je uit hebt geschoven, raakt de rek eruit. Dat is logisch. Probeer dit te voorkomen door te beginnen met het opvolgingsproces. Vraag jij je ook af ‘Hoe regel ik opvolging in mijn familiebedrijf?

Opvolging in het familiebedrijf wordt een succes door:

Familietraject Hoe werken wij

Lees dit familieverhaal uit de praktijk “Bedrijfsopvolging, het is een potje zuurkool dat je uit de war moet halen” over wat begeleiding van de familie kan opleveren

Hoe werken Wij?  

De basis van onze familiebegeleiding is onze 7-stappen plan. Doel van onze gestructureerde aanpak is dat jullie als familie je bewust wordt van elkaars ambitie. Maar ook welke twijfels en onzekerheden er leven. En welke persoonlijke belangen er zijn, maar ook welke gezamenlijke belangen er juist leven. Onze taak is de communicatie helder te houden en sturing te geven aan het proces. Vanuit hier ontstaat openheid waardoor jullie de noodzakelijke thema’s bespreken en acties kunnen nemen.

Opvolgingsscan familiebedrijf

Vanuit begrip en respect naar elkaar, gaan we naar een op-maat -aanpak met resultaat. Elke familie en elke opvolgingssituatie is tenslotte anders. We starten met de Opvolgingsscan die een ieder onafhankelijk van elkaar invult. Hierdoor is direct zichtbaar welke thema’s in jullie bedrijf leven. Hiermee starten we het eerste oriënterende gesprek met jullie als familie. In dat gesprek stellen we vast welke thema’s leven en wat voor jullie een eerstvolgende stap is in het proces.

Onderdeel van elk familietraject is het invullen van een persoonlijk gedrags- en communicatieprofiel (DISC). Zodat jullie elkaar als familie beter leren kennen. We begeleiden jullie stap voor stap naar een succesvolle opvolging.

‘Dankzij de begeleiding van Familiezaken werden heel veel zaken helder in onze familie en hoe iedereen tegen opvolging aankeek. Dit gaf zoveel duidelijkheid. We hebben vervolgens ook de taken en verantwoordelijkheden in kaart gebracht. De kinderen hebben beiden een assessment gedaan. Door de begeleiding is het opvolgingsproces in een stroomversnelling gekomen. We hebben vertrouwen in de toekomst gekregen, maar ook in de familie. We hebben geleerd hoe we moeten communiceren met elkaar. Ik kan je niet vertellen hoe fijn dat is. ‘

Download het unieke stappenplan

Het opvolgings- en bedrijfsoverdrachtproces is complex. Het is belangrijk om eerst de emotionele hindernissen die een succesvolle opvolging in de weg staan, op- te ruimen. Gebruik dit stappenplan om hiermee te starten.

Gratis Kennismakingsgesprek

Weet je niet waar te beginnen of wat voor jullie familie en bedrijf de eerste stap is, vraag dan een gratis (telefonisch) gesprek aan. We nemen dan contact met je op om een gesprek in te plannen.

Referenties

"We hebben veel steun gehad aan FamilieZaken, ze leerden ons dat je altijd een keuze hebt."

Mirjam Schardam - Gestam
Chat openen
1
Hallo, kan ik je misschien ergens mee helpen? Als je vragen hebt, laat het mij weten, hartelijke groeten Carola