Als je een familiebedrijf hebt, is het verstandig om een ​​strategisch overdrachtsplan op te stellen voordat je er een nodig hebt.  Ontdek onze tips die daarbij kunnen helpen:

Nr. 1: Wees duidelijk over wat je wilt

Eén van de grote vragen die een ondernemer zichzelf moet stellen is wat het doel van zijn bedrijf is? Is het ontworpen om door te geven aan meerdere generaties of is het ontworpen om rijkdom voor het gezin of de familie te creëren? Misschien zijn de familieleden niet het meest geschikt om hoofd van het bedrijf te worden, maar past een rol als aandeelhouder beter.

Nr. 2: Beslis niet alleen, maar samen met familie

Om te bepalen wie het bedrijf na jou zal leiden, moet je starten met een aantal openhartige gesprekken te voeren met de betrokken familieleden. Als het gezinshoofd alleen de beslissing neemt, ontbreekt gedragenheid en betrokkenheid in de familie. Dit is een voedingsbodem voor conflicten.

Nr. 3: Begrijp de realiteit van overname

De overdragende generatie denkt dat de overdracht zo’n twee jaar duurt. In realiteit is dit zo’n zeven tot tien jaar. Dat is echt geen overbodige luxe. Ieder familielid heeft andere wensen, zorgen, verlangens en belangen. Dit maakt het complexer dan dat je van tevoren kunt bedenken.

Volgens recente cijfers overleeft slechts 30% van de familiebedrijven de tweede generatie. Deze cijfers worden beroerder van de tweede naar de derde generatie. Dan overleeft slechts 13% de generatiewisseling.

Ook is bekend dat bijna tweederde van de familiebedrijven een soort overdrachtsplan heeft, maar slechts 20% van hen heeft een gedocumenteerd plan.

Nr. 4: Laat de nieuwe generatie buiten het bedrijf werken

Een sleutel tot een succesvol overdrachtsplan is om het geleidelijk en organisch te maken, niet plotseling en willekeurig. Ons advies is om ondernemerskinderen werkervaring buiten het bedrijf te laten opdoen, alvorens ze in het familiebedrijf te laten stappen. Op deze manier leren ze zichzelf veel beter kennen, in hun talenten en hun valkuilen. En al deze ervaring nemen ze dan mee in het familiebedrijf.

Nr. 5: Train je opvolger om te leiden

Of de nieuwe generatie geschikt is om het bedrijf te leiden, blijft lastig om te beoordelen. Om op een zakelijke manier naar de competenties van de volgende generatie te kijken, is een uitdaging. Familie heeft altijd een gekleurde bril op. Een goede overdracht planning vergt dan ook een op maat-opleidingsprogramma voor de nieuwe generatie waarin onder andere Leiderschapsvaardigheden worden geleerd en ontwikkeld. Speciaal voor de nieuwe generatie in het familiebedrijf hebben wij het Next level leiderschapsprogramma ontwikkeld.

Nr. 6: Maak een tijdspad voor de overname

Maak een tijdspad voor het overdrachtsplan zodat duidelijk wordt welke overname beslissingen op welk moment moeten worden genomen.

Nr. 7: Zorg altijd voor een plan B

Zelfs de best uitgewerkte overname plannen kunnen wijzigen, om die reden is het verstandig om een ​​back-up plan te hebben. Een plan B zorgt voor duidelijkheid voor alle betrokkenen en geeft rust.

 

Gratis e-book: 5 strategieën voor een rimpelloze opvolging.

Waarom slaagt de ene familie wél in succesvol opvolgen en valt de andere familie uiteen? Lees hier ons e-book.

    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.

    DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


      * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.