Familiebedrijf overnemen?

In elke familiebedrijf ontstaat vroeg of laat de situatie dat het bedrijf aan de volgende generatie overgedragen wordt. Een familiebedrijf overnemen is niet zomaar iets. Op dit soort momenten komen er vaak een aantal zaken samen. Enerzijds spelen er natuurlijk de zakelijke en financiële belangen, anderzijds kan de overdracht van een familiebedrijf ook de structuren en eventuele problemen binnen een familie blootleggen. Het is vaak een ingrijpende periode waarin er veel gebeurt binnen een familie.

bedrijfsopvolging

Problemen overname familiebedrijf

Het komt bij de overdracht van een familiebedrijf geregeld voor dat de overdracht vooral van uit zakelijke en financieel oogpunt bekeken wordt, en er dus snel een accountant ingeschakeld wordt om het proces in gang te zetten. Dit kan zorgen voor een snelle afwikkeling maar ook voor een situatie waarin er wrijving ontstaat binnen de familie. Ook de mensen die niet vooraan staan kunnen immers een mening hebben over het bedrijf of een bepaalde koers in gedachte hebben. Soms spelen er rondom het familiebedrijf overnemen ook in de privé-sfeer zaken die tijdens de overdracht ineens boven water komen. Vaak gebeurt dit op een indirecte manier, waardoor het eigenlijke conflict moeilijk te herkennen is.

familiebedrijf overnemen

Een mooie bedrijfsoverdracht familiebedrijf

Een familiebedrijf overnemen klinkt misschien als een lastig proces, maar een bedrijfsoverdracht is ook een mooie tijd, vol met nieuwe energie en kansen. Tijdens een overdracht kan de structuur van het bedrijf onder de loep worden genomen en ga je kijken naar de processen binnen een bedrijf en of deze nog up to date en helpend zijn.

Er is tijd voor mooie, grote dromen en het bepalen van een koers voor de komende jaren. Er zijn vaak inspirerende nieuwe ideeën en er kan een frisse wind door het bedrijf waaien. Tijdens een goede overdracht kijk je naar de waarde die door de ene generatie is opgebouwd, en naar mooie manieren om het bedrijf toekomstklaar te maken. Er is tijd voor visie en verhalen over de reden dat het bedrijf ooit gestart is en over de gebeurtenissen die het bedrijf gemaakt hebben tot wat het nu is. Daarnaast kijk je naar zaken die eventueel veranderd zijn en naar manieren waarop het familiebedrijf met haar tijd mee kan gaan.

HET FAMILY BUSINESS PROGRAMMA

Een familiebedrijf overdragen is dus nog niet zo simpel en het is een spannende tijd. Als alles soepel verloopt, ontstaat er na de overdracht een bedrijf met een toekomstbestendige visie en een enthousiaste groep mensen die het bedrijf met nieuwe energie gaan voortzetten. Maar hoe zorg je nu voor een rimpelloze overdracht van het familiebedrijf? Het familiebedrijf overnemen gaat een stuk makkelijker als je goede professionele begeleiding hebt, die het proces gaat begeleiden.

Familiezaken houdt zich al ruim 8 jaar bezig met overdrachten van familiebedrijven. Wij zijn Liane de Ruijter en Carola de Ruijter, en we hebben ons met ons eigen familiebedrijf gespecialiseerd in het helpen van andere familiebedrijven. We richten ons in onze begeleiding op het hele proces van de overdracht, en niet alleen op de zakelijke en financiële aspecten ervan. We zijn in staat om helder in kaart te brengen waar de waarden en belangen van alle betrokken partijen liggen, en brengen die met elkaar in overeenstemming

Uniek leiderschapsprogramma nieuwe generatie familiebedrijven

Familiebedrijf overname: veelvoorkomende problemen

Er kunnen dus verschillende zaken spelen wanneer jongere generaties het familiebedrijf overnemen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Onduidelijkheid over de visie voor het nieuwe familiebedrijf
 • Onderliggende conflicten tussen familieleden of verstoorde onderlinge verhoudingen
 • Tegenstrijdige belangen, die kunnen zowel financieel, juridisch of persoonlijk zijn
 • Verschillen in waarden en opvattingen
 • Problemen die kunnen optreden tussen de verschillende betrokken generatie
 • Ouders die het lastig vinden om het bedrijf los te laten en de volgende generatie met het familiebedrijf te vertrouwen
 • Botsende karakters die samen het familiebedrijf overnemen

Bedrijfsoverdracht familiebedrijf: onze tips

Bedrijfsovername familiebedrijf tips

Elk familiebedrijf is anders en elke overdracht die wij doen is uniek. Er zijn wel een aantal belangrijke tips die we bij elke bedrijfsoverdracht kunnen geven:

 1. – Overname familiebedrijf? Begin op tijd! De overname van een familiebedrijf is een lastig onderwerp en de verleiding is dan ook groot om het er niet over te hebben totdat het echt niet anders kan. Om het proces soepel te laten verlopen, is het wel belangrijk om voldoende tijd te nemen om het proces zorgvuldig te doorlopen. Begin dus liever vroeger dan later! Door van het familieberaad op vaste momenten in het jaar een agendapunt te maken, zorg je ervoor dat er voldoende tijd is om alles te bespreken en rustig over bepaald onderwerpen na te denken.
 2. Heb vertrouwen in de toekomst! Bij de overdracht van een familiebedrijf hoort het werken aan een gedegen toekomstvisie. Een visie die de energie en het aanpassingsvermogen van de jonge generatie en de wijsheid en ervaring van de oude generatie samenbrengt. Houd dus bij het oude wat van waarde is, en pas aan wat nodig is om toekomstbestendig te zijn.
 3. Bedrijfsovername familiebedrijf – alle ambities, drijfveren en wensen op tafel! Het is bij de overdracht van een familiebedrijf heel belangrijk dat iedereen zichzelf mag zijn, met dromen, wensen en ambities. Dit is het moment om alles op tafel te leggen. Het is zonde om tijdens dit proces voor ‘de goede vrede’ maar akkoord te gaan met dingen, als die later voor conflicten gaan zorgen. Praat dus openlijk over je gevoelens en gedachten ten aanzien van het familiebedrijf.
 4. Een familiebedrijf overnemen? Laat je begeleiden! Een familiebedrijf overnemen is een proces waarin allerlei zaken spelen. Juridisch, financieel, persoonlijk en op het gebieden van visies, wensen en plannen. Een onpartijdige, professionele begeleiding helpt je overzicht houden en objectief naar de overdracht te kijken. Een bedrijfsovername familie doe je samen!

Het NEXT-LEVEL Leiderschapsprogramma leert je:

Hoe je impact hebt op je familie, medewerkers en klanten waardoor je sneller en betere resultaten behaalt
Hoe je bestaande, ineffectieve patronen doorbreekt waardoor je vernieuwend kunt zijn
Hoe je op de beste manier communiceert, zodat iedereen zich gemotiveerd voelt
Hoe je het beste uit jezelf haalt, zodat je met meer plezier en voldoening werkt
Hoe je optimaal productief kunt zijn, zodat je in minimale uren je werk voor elkaar krijgt

Het NEXT LEVEL LEIDERSCHAPSPROGRAMMA IS VOOR AL DIE OPVOLGENDE DIRECTEUREN in het familiebedrijf die met de juiste tools, inzichten en mindsets willen voorkomen dat ze zelf de bottle neck zijn voor hun eigen groei en succes. 

Benieuwd of dit exclusieve Next Level leiderschapsprogramma iets voor je is?

Plan dan nu een vrijblijvend adviesgesprek in. We onderzoeken dan samen of dit unieke programma bij jou en jouw ambities aansluit.

"Een nieuw pad ontstaat door het te bewandelen"

In 7 stappen naar de directeur die je wilt zijn

“Jouw persoonlijke groei als directeur
bepaalt het succes van het familiebedrijf”

Het next-level leiderschapsprogramma samengevat

Persoonlijke coaching

• Sterk ondernemerschap
• 7 stappen naar de directeur die je wilt zijn
• Met meer power, plezier & professionaliteit aan het roer

Next-level event,
Masterclasses & Masterminds

• Omgaan met de familiedynamiek
Leiding geven AAN het bedrijf
Eigen koers bepalen

Groepscoaching

• Leren en groeien in een groep gelijkgestemden
• 5 bouwstenen excellent familieteam
• Zet de juiste stappen voor het beste resultaat

Familiebedrijf overname: hoe verder?

Bedrijfsovername familiebedrijf tips

Ben jij op dit moment bezig met de overdracht van een familiebedrijf, in de toekomst of misschien wel binnenkort? Familiezaken helpt je graag om de overdracht vlekkeloos te laten verlopen.

Zo breng je alles onder in het FAMILY BUSINESS PROGRAMMA. Je krijgt hier persoonlijke begeleiding, bestaande uit coaching, een persoonlijk communicatieprofiel en een optioneel assesment. Ook maak je gebruik van de familie-begeleiding, waarin we praten over het toekomstperspectief van het familiebedrijf en waarin familie groei-strategiesessies gehouden worden. Als bonus ontvang je ons boek ‘Hoe voorkom je dat de bom barst?’, een uitgebreid 7-stappenplan om de opvolging rimpelloos te laten verlopen en kunnen we je in contact brengen met ons netwerk familie-ondernemers.

WAT LEVERT DEELNAME OP?

Lees hier de ervaringen van deelnemers aan het NEXT Level programma

Kelly van Loon

Van Baten Trading Company

“In de groepstraining was er direct een open sfeer door de samenstelling van de groep. Ontzettend veel geleerd over leiderschap en mijn eigen communicatiestijl. Ik weet nu precies hoe ik mijn omgeving makkelijk mee krijg. Zeer boeiend en leerzaam.”

Marc van ’t Veer

Operationeel directeur Hazet, Zaandam

“Dankzij de training heb ik mezelf kunnen ontwikkelen op communicatieve vaardigheden, het efficiënter omgaan met mijn tijd en het voeren van effectieve tweegesprekken.”

Thom Koper

Familiebedrijf J. Koper & Zn. BV

“Ik heb ontzettend veel geleerd. Ik raas nu niet meer met 120 kilometer per uur door het bedrijf. Ik leg mijn plannen en ideeën aan iedereen uit en zorg ervoor dat ik dat zo helder mogelijk doe.”

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


  * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.