Opvolging in het familiebedrijf

Opvolging in het familiebedrijf is een complex proces. Het is het moment waarop zaken veranderen waardoor er ook andere vraagstukken gaan spelen. Hoe blijf je daarover met elkaar in gesprek? Emoties, verwachtingen en aannames kunnen dan een grote valkuil in de samenwerking zijn. Dit kan tot miscommunicatie en wrijving leiden. Gelukkig hoeft dat niet!

Als je exact weet wat jouw natuurlijke gedrag, kracht en communicatiestijl is én waar jouw groeimogelijkheden liggen, heb je meer invloed op het sturen van je eigen gedrag en communicatie waardoor je meer impact hebt op jouw omgeving en de koers van je onderneming. Je bereikt betere resultaten en blijft uit de valkuilen!

Inzicht in kwaliteiten en communicatie

De periode van opvolging betekent vaak ook dat twee generaties een periode samenwerken. Juist in die cruciale periode is een blijvende goede samenwerking met je familie van essentieel belang. Je hebt elkaar nodig. Om die reden is inzicht in elkaar kwaliteiten, valkuilen en stijl van communiceren van grote meerwaarde. Het vergroot onderling begrip.

Wie ben jij als persoon en directeur van jullie familiebedrijf? Waar ligt jouw kracht? Hoe kun je jouw impact en persoonlijk effectiviteit vergroten? Wat is het talent van jouw meewerkende familieleden en waar ligt de winst in jullie samenwerking?

Dit zijn enkele vragen waarvan de antwoorden duidelijk naar voren komen door het invullen van een online gedragsstijlen profiel op basis van de DISC-methodiek.

Hoe werkt het?

Het is DISC profiel vult elk familielid online in. De antwoorden op de vragen geven in één opslag weer wie jij bent in de kern (je natuurlijke gedrag) en welk gedrag je laat zien in de praktijk. Je ontdekt waar jouw sterke kanten liggen, wat je blinde vlek is en wat jou drijft. Het persoonlijke profiel wordt verwerkt in een ingebonden boek die we in een gesprek individueel doornemen.

Na het persoonlijke gesprek weet je exact hoe je jouw kwaliteiten beter kunt inzetten en hoe je effectiever communiceert waardoor je makkelijker jouw doelen bereikt. Inzicht geeft zelfwaardering. Zelfwaardering geeft zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je in de actie komt en blijft.
Na het bespreken van het individuele profiel, is de volgende stap dat we jullie gezamenlijke profielen naast elkaar leggen en bespreken. Je ontdekt hoe je elkaars talenten kunt versterken en hoe je de ander het beste kunt benaderen zodat het gezamenlijke doel wordt behaald. Ook bespreken we de valkuilen in jullie samenwerking en hoe je die kunt voorkomen.

Ervaringen van andere familiale ondernemers:

“Bizar hoe mijn gedrag zo treffend werd beschreven na de vragenlijst te hebben ingevuld. Erg goede en prettige manier om meer inzicht te krijgen en te horen waar mijn kracht zit, en mijn mogelijkheden om te groeien. Ik ben mij veel meer bewust van mijn (natuurlijke) gedrag hetgeen erg effectief is, zeker in de samenwerking met mijn familieleden. Maar ook zeker in het contact met mijn klanten en medewerkers, ik ben veel duidelijker geworden en kom sneller tot de kern”.

“Ik vond het gedragsprofiel heel duidelijk en herkenbaar en heeft er bij mij voor gezorgd dat ik mijn broer veel beter begrijp. Hij heeft meer tijd nodig om aan zaken te wennen, terwijl ik met zevenmijls laarzen snel wil beslissen. We hebben nu ingezien en geleerd hoe we beter kunnen samenwerken en dit heeft onze relatie en samenwerking enorm verbeterd!”

“Ik heb het profiel samen gemaakt met mijn andere familieleden en het heeft ons veel gebracht. We hebben veel meer inzicht gekregen in elkaars handelen. Ik begrijp nu ook veel meer waarom het voor mijn vader zo moeilijk is om zaken los te laten. We zijn ook meer vanuit onze talenten aan het werk gegaan en gaan focussen op waar we goed in zijn. Dat geeft veel rust en voldoening! Het samenwerken met mijn familie is nog beter geworden

De investering

De investering voor het online gedrags- en communicatieprofiel is afhankelijk van het aantal familieleden dat een profiel invult.
Willen jullie je samenwerking goed houden danwel optimaliseren? Sneller tot de kern komen en effectiever worden in gesprekken? Stel niet langer uit, maar kom in actie! Mail ons op info@familiezaken.nl of bel 06-23427437 (Liane). We begeleiden jullie graag op weg naar groei!

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.