Blog

“Pak het roer voor innovatie en groei”

familietraject

De meeste familiebedrijven overleven de generatiewisseling niet! Uit onderzoek* blijkt dat slechts 30 tot 35% van de ondernemingen de opvolging naar de volgende generatie overleeft. En met de komst van de derde generatie bestaat nog maar 5% van de familiebedrijven. Ook daalt de winstgevendheid van het familiebedrijf alarmerend na iedere opvolging.

Dat is schokkend, vind je niet?

De voorlopige conclusie van diverse onderzoeken is dat opvolgers zich te passief opstellen.
Wij stellen liever dat opvolgers, willen zij het familiebedrijf succesvol continueren, meer lef moeten tonen, dienen te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en zich ‘moeten’ laten uitdagen door andere ambitieuze ondernemers. Dit is simpelweg noodzakelijk wanneer je het familiebedrijf van je (voor)ouders niet wilt verkloten!

Hulp vragen

Voor de nieuwe generatie is het niet altijd makkelijk om de stap naar externe hulp te zetten. Ondersteuning van een externe vragen, wordt in het familiebedrijf nog wel eens gezien als een teken van zwakte, vooral naar vader of samenwerkende familieleden toe. Vader is vaak een sterke persoonlijkheid en trots op het feit dat hij een self-made man is. Ga dan als opvolger maar eens zeggen dat je je persoonlijk wilt ontwikkelen en daarvoor hulp wilt inschakelen!

Patronen doorbreken?

Ingesleten patronen in gedrag en communicatie maakt het voor de nieuwe generatie verdomde lastig om zaken te veranderen. Zakelijke en familiebelangen kunnen heftig botsen tussen zowel ouders als kinderen, maar ook tussen kinderen onderling. Hoe zorg je er dan voor dat je, binnen dit emotionele mijnenveld, er jouw eigen bedrijf van maakt zonder de familieband te beschadigen? Hoe kun je patronen doorbreken zodat je écht vernieuwend kunt zijn? Vaak weten opvolgers niet hoe zij dit moeten aanpakken en blijven daardoor in hetzelfde cirkeltje draaien. Zij hebben het lef niet om op te staan, met als gevolg dat zij niet in staat zijn om het bedrijf succesvol te continueren.

De oplossing ligt in jou

Wil je iets anders dan zal jij ook iets anders moeten doen. Vooral wanneer het gaat om een oud en vastgeroest patroon te doorbreken, dien je met grover geschut te komen en uit jouw comfort zone te breken.

Alles begint bij jou! Je bedrijf kan niet verder groeien dan waar jij staat in jouw ontwikkeling. Dat betekent dat je persoonlijk dient te groeien. Dit kost tijd, geld en energie. Echter de beloning is enorm en neem je mee voor de rest van je leven. Jouw zelfontwikkeling bepaalt rechtstreeks de kwaliteit van je leven!

Zelfontwikkeling zorgt voor meer inzicht, meer rust, meer balans en daardoor meer persoonlijke groei. Het zijn niet de uitdagingen die op ons pad komen, het is de manier waarop we reageren op deze uitdagingen: dat bepaalt hoe we ons voelen over onszelf, ons leven en ons bedrijf.

En de uitdagingen verdwijnen niet vanzelf. Je dient iets anders te gaan doen!

Wil je voorkomen dat je jullie familiebedrijf verkloot? En ben jij bereid om te gaan doen in plaats van denken? Ga dan op staan en ga voor wat jij nodig hebt om te bereiken wat je wilt! Er is niemand die je tegenhoudt. Go get it!

* Onderzoek, uitgevoerd door Erasmus Centre for Family Business, gepubliceerd in Financieel dagblad d.d. 2 februari 2016

 

Chat openen
1
Hoi, heb je vragen? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Carola