Blog

Groei maximaal als ondernemer én als bedrijf

succesvolle-opvolging-ruijter-carola-liane

FamilieZaken begeleidt ondernemers in het proces van generatiewisseling. De samenwerkende zussen Carola (46) en Liane (43) de Ruijter hebben een succesvol familiebedrijf in het voorbereiden van familiebedrijven op de daadwerkelijke financiële en juridische bedrijfsoverdracht. 

“Het overdragen van je familiebedrijf doe je maar één keer, dus dat kun je dan maar beter  goed doen!”

Middenbeemster – Liane steekt meteen van wal om te verduidelijken waar de toegevoegde waarde ligt van het werk dat FamilieZaken levert tijdens het opvolgingsproces binnen familiebedrijven. “Wij begeleiden het proces  door onder andere het faciliteren van goede gesprekken tussen de familieleden. Deze gesprekken gaan over de ambities van beide generaties, onderlinge verwachtingen en toekomstvisie.FamilieZaken begeleidt de ‘zachte’ kant in het opvolgingsproces die vaak veel harder is dan de harde (financiële) kant. 

Weg met de mantel der liefde

Carola de Ruijter

Carola geeft aan dat op dit terrein de grootste uitdagingen liggen. “Het emotionele proces is voor families minder stuurbaar.” Ze hebben het liever niet over kwetsbare kwesties zoals: Is mijn kind geschikt? Hoe gaat de samenwerking tussen de kinderen als ik er niet meer bij ben? Maar ook onder opvolgers leven ontelbare vragen die zij hun ouders niet durven stellen, uit angst tegen het zere been te schoppen. Er is vaak sprake van een kunstmatige harmonie.  

Door de begeleiding komt er beweging in het opvolgingsproces en zicht op verandering, want alles bedekken met de mantel der liefde levert juist conflict op! 

Iedereen wil tenslotte met kerst met de hele familie aan tafel kunnen zitten. We slaan een brug tussen de oude en nieuwe generatie. Onze kunst en kunde is het om beide partijen, elk in hun eigen tempo, over die brug te laten komen.” 

Ondernemerschap in het familiebedrijf 

Wat veel ondernemers aanspreekt is het gegeven dat Carola en Liane zelf ook ondernemers zijn. Ze weten daarnaast  hoe het is om dagelijks met je familie samen te werken.  Als familie sta je sterk, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Deze uitdagingen moet je juist aan gaan. 

Het woord familiebedrijf bestaat uit de woorden familie en bedrijf. Allebei krachtige en onscheidbare delen die elkaar sterk beïnvloeden. Bij opvolging komen familie en bedrijf samen. Dat maakt opvolging ingewikkeld. “Het is altijd een emotioneel proces”, zegt Liane. “De inhoudelijk adviseur zoals een accountant,  gaat hier vaak aan voorbij, omdat het zijn of haar expertise niet is. Wij maken de weg vrij voor een soepel traject bij de accountant en fiscalist.”

Stap voor stap naar resultaat

Wij kunnen het voorbereidingsproces voor de overdracht goed begeleiden met ons unieke stappenplan, waardoor de opvolging soepeler en sneller verloopt.” 

Dat levert grote winst op diverse terreinen op. De beide generaties leren met elkaar de dialoog aan te gaan zonder dat dit resulteert in een conflict. Er ontstaat duidelijkheid over rollen en verantwoordelijkheden van opvolger en overdrager. We kijken eerlijk en open naar competenties zodat iedereen op de goede plek zit, soms aangevuld met en competentietest. Het resultaat is dat er meer onderling respect ontstaat waardoor er meer een team ontstaat dat elke uitdaging aan kan. 

Vertrouwen en openheid zijn de kenmerken van de cultuur binnen Succesvolle Opvolging. Carola en Liane hebben een blind vertrouwen in elkaar en hebben onze krachten gebundeld.

We zijn in staat om complexe beslissingsprocessen te verhelderen en laten mensen met een opgelucht gevoel de deur uit gaan. Een klant schamperde een keer voorafgaand: ‘Moeten we nou geld gaan uitgeven aan dit geouwehoer?’ Daarna was hij maar wat blij dat ie dit gedaan heeft.”

Lustrum

Begin 2019 bestaat FamilieZaken vijf jaar. Voor die gelegenheid geven ze een magazine uit met daarin een terugblik en een voortuitblik. Verder in de toekomst kijken ze zeker, ze zijn bezig met nieuwbouwplannen en er staat inmiddels een achtkoppig team. Hun motto is succes zit in de acties die je neemt. Onze eigen opvolging? Nog geen idee!”

Chat openen
1
Hoi, heb je vragen? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Carola