Wij zijn Familiezaken

Carola de Ruijter

‘Familie is zeer voornaam.’ Dat was een uitspraak van mijn grootmoeder die  er bij mij als oudste kleinkind behoorlijk ingestampt is. Het is een belangrijke drijfveer in alles wat ik doe. Familie staat voorop.

Waarschijnlijk benadrukte mijn oma dit zo vaak omdat er binnen de familie vroeger zakelijk het één en ander speelde.
Praten over de zakelijke aangelegenheden en emoties was toentertijd bijna  niet mogelijk. Een paar keer leidde dit tot pittige ruzies binnen de familie. Het hield mij als kind bezig.

Toen ik later werkzaam was bij de Rabobank, ging mijn aandacht uit naar familiebedrijven. Als financieel planner had ik een aantal ontzettende mooie familiebedrijven als klant. 

Vaak genoeg zag ik de twee generaties worstelen met het uitspreken van zaken naar elkaar. Een atmosfeer waarin broers en zussen allerlei ideeën tot vernieuwing hadden, maar pa standvastig de touwtjes in handen hield. Over hun verschil van inzicht werd echter niet gesproken. Bij opvolging vormt dit een serieuze bedreiging voor de continuïteit van het familiebedrijf en de familieband.

Met de accountant wordt vaak wel uitvoerig gepraat over cijfers, maar aan emoties wordt vaak voorbij gegaan. Ik zie juist het belang van emoties voor de verdere ontwikkeling van zowel de opvolger als het bedrijf. Alles wat niet uitgesproken wordt, krijg je vroeg of laat op je bordje. Dan kun je het maar beter meteen goed aanpakken. 

De afgelopen jaren heb ik samen met mijn zus gebouwd aan ons familiebedrijf ‘Familiezaken’. Wij zijn twee zussen in zaken en hebben volledig gespecialiseerd in de begeleiding van families bij opvolging in het bedrijf. Het is een expertise, want een bedrijf in combinatie met een familie is altijd complex. Als familiebedrijf begrijpen we dat als geen ander. 

Mijn achtergrond is een Europese studie (talen en economie) aan de Universiteit van Amsterdam. Na jaren als Financieel Planner (FFP) gewerkt te hebben in de bancaire sector heb ik mijn baan opgezegd, gewoonweg omdat ik iets anders wilde doen. De mens achter de ondernemer boeide mij in mijn werk. Ik heb de Nederlandse Academie voor psychotherapie gedaan en heb mij daarna verder ontwikkeld op het vlak van familieverhoudingen. Mijn cijfermatige achtergrond gecombineerd met de psychologie van de mens, maakt dat ik snel tot de kern kom.

Wij zijn FamilieZaken

Liane de Ruijter

Familiebedrijven zijn de meest bijzondere bedrijven die er zijn! Als HR manager heb ik gewerkt bij een aantal familiebedrijven, bedrijven waar met hart en ziel gewerkt werd door meerdere generaties. Voor mij waren dit de leukste bedrijven om voor te werken vanwege de prettige, loyale sfeer. Er heerste vaak een cultuur van ‘we doen het allemaal samen’.

Toen ik mijn partner ontmoette, studeerde hij nog. Het was nog niet helemaal duidelijk of hij het familiebedrijf ging voortzetten. Eerst wilde hij nog werkervaring opdoen in een ander bedrijf. Op het moment dat zijn vader ernstig ziek werd, vroeg zijn vader of hij toch niet eerder naar ‘huis’ wilde komen. En zo geschiedde. Eerder dan gepland werd mijn man de vierde generatie in hun bouwbedrijf met een lange geschiedenis. 

Van dichtbij heb ik kunnen zien en ervaren hoe mooi maar tegelijkertijd ook hoe lastig het kan zijn om als familie dagelijks samen te werken. Over het algemeen ben je als opvolger vrij jong als je in het bedrijf komt werken. Voordat je de directeur wordt, ben je eerst één van de medewerkers. Alles wat je doet, wordt in het bedrijf op de voet gevolgd. Als jongere generatie geef je leiding aan medewerkers die jou letterlijk hebben zien opgroeien.

In dat complexe speelveld heb je ook nog eens te maken met je eigen familieleden. En familie heb je voor het leven en kies je niet uit. Dat geldt al helemaal in het familiebedrijf. Het werken met een broer, zus, neef of nicht kan natuurlijk heel leuk zijn. Je kent elkaar goed, je hebt dezelfde belangen en je hebt aan een half woord vaak genoeg. Dat is dan ook direct een grote valkuil. Wanneer je ervan uitgaat die ander wel te kennen, bestaat het gevaar dat je teveel aannames doet en elkaar niet meer de vragen stelt. 

Door mijn kennis en ervaring met familiebedrijven, heb ik er samen met mijn zus Carola voor gekozen om familiale ondernemers te begeleiden in het mooie maar complexe proces van opvolging. Want juist dan gaat het om zaken op tafel te krijgen en echt met elkaar in gesprek te gaan over zaken die ertoe doen. Het resultaat is dat het familiebedrijf weer floreert, je prettig kunt samenwerken met je familie én dat je met kerst ook nog gezellig met elkaar om de familietafel kunt zitten. Wie wil dat nu niet?

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.