Familiebedrijf in beeld: De familie Koper

Groei maximaal als ondernemer én als bedrijf

J. Koper & Zn. BV

Thom Koper

“Je kunt je zwaktes negeren of de persoonlijke uitdaging aangaan. Ik koos voor het laatste.”

Thom Koper is sinds 2019 directeur bij het familiebedrijf J. Koper & Zn. BV uit het Noord-Hollandse Wervershoof. Ze zijn gespecialiseerd in grond-, weg- en waterbouw. Het bedrijf dat zestig jaar geleden gestart is met zijn opa, werd door zijn vader uitgebouwd tot een bedrijf waar de familie bijzonder trots op is.

Mijn vaders’ wil was 40 jaar lang wet

Na een aantal jaren als Hoofd Bedrijfsbureau in het bedrijf werkzaam te zijn geweest, werd Thom begin 2019 aangesteld als directeur. En hoewel hij er al jaren aan gewend was mee te denken als er grote beslissingen werden genomen, was dat toch een moment waarop er iets veranderde. “Als je in een familiebedrijf werkt, wordt alles aan de keukentafel besproken. Ik was dus gewend om overal over mee te praten. Maar als je directeur wordt, verandert er veel. Niet alleen voor je zelf, maar ook voor het team, je klanten. Je moet niet denken: dat doe ik effies. Ik wilde weten waar ik op voorbereid moest zijn. Welke keuzes moest ik zelf maken, welke wilde ik delen? Wat is het beste voor het bedrijf? Je hebt een grote verantwoording en die moet je nemen. Bovendien had ik een andere manier van leidinggeven dan mijn vader. Hij is al 40 jaar een succesvol ondernemer die opereert vanuit zijn onderbuikgevoel. Ik neem beslissingen op basis van cijfers en feiten. Zijn wil was jarenlang wet.

Toen ik directeur werd, dacht ik zeker niet: dat doe ik wel effies.

Toen ik directeur werd, was ik degene die uiteindelijk de knoop moest doorhakken. Tegelijkertijd ken je je zwaktes. Die van mij lagen op het communicatieve vlak. Ik ben goed in het bedenken van plannen, maar vergat mensen daarin mee te nemen. Met als gevolg dat ik in mijn hoofd de marathon al had gelopen, terwijl teamleden bij wijze van spreken net begonnen waren met de warming-up. Terwijl zij allerlei vragen hadden, was ik alweer bezig met het volgende plan. Je kunt die persoonlijke uitdaging negeren of juist aangaan. Ik koos voor het laatste.”

“In mijn hoofd had ik de marathon al gelopen, terwijl het team nog bezig was met de warming-up….”

Via LinkedIn kwam hij in aanraking met FamilieZaken. “Ik had al vaker over ze gelezen en de gegevens bewaard tot het van pas kwam. Toen het zover was, heb ik het mijn ouders en mijn broer, die ook werkzaam is in het bedrijf, voorgelegd. Mijn moeder reageerde meteen enthousiast, zij was natuurlijk al jarenlang getuige van het getouwtrek tussen mijn vader en mij. Mijn broer vond het een goed idee en mijn vader ging uiteindelijk ook overstag.” Als familie zijn zij met succes begeleid in het opvolgingsproces en Thom volgende het Leiderschapsprogramma bij FamilieZaken, speciaal voor opvolgende directeuren in het familiebedrijf. “Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Ik raas nu niet meer met 120 kilometer per uur door het bedrijf. Ik leg mijn plannen en ideeën aan iedereen uit en zorg ervoor dat ik dat zo helder mogelijk doe. Dat kan per persoon verschillen, iedereen heeft de voorkeur voor een andere manier van overleg. We zoeken nu als team de beste oplossing. Ik zat vroeger te veel op de werkvloer en er werd veel aan mij getrokken. Ik heb geleerd meer te delegeren. Een goede leider heeft een helicopterview nodig en die kun je alleen maar hebben als je daar de ruimte voor hebt. Het programma heeft me geleerd op een andere manier te werken. Dat levert me veel tijd op. Tijd die ik nu besteed aan het ontwikkelen van mezelf en nog belangrijker: van het bedrijf!”

Linxx Media 28-1-2021

NEXT Level Leiderschapsprogramma

Word bewust van je ontwikkelpunten en verbeter je leiderschapsvaardigheden die het best bij jou passen.
  • Familiebedrijf Koper & Zn
  • NEXT Level Leiderschapsprogramma
  • Homepage, Klantverhalen
DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.