Familiebedrijf in beeld: De familie Schardam

Groei maximaal als ondernemer én als bedrijf

Hofleverancier Gestam Kaasexport B.V.

Stefan en Mirjam Schardam

“Je hebt altijd een keuze. Ook als je in het familiebedrijf werkt.”

Op het kantoor van Gestam Kaasexport B.V. in Edam maakt Mirjam Schardam routineus de douaneformulieren in orde voor een van de meer dan twintig buitenlandse afnemers. Het lijkt een gewone werkdag, maar niets is minder waar. Mirjam werkt namelijk niet meer in het familiebedrijf waar zij en haar broer Stefan Schardam de vijfde generatie vormen.

Een familiebedrijf daar rol je gewoon in

Stefan en Mirjam brachten hun jeugd spelend door in de historische pakhuizen van hun familiebedrijf in het centrum van Edam, waar de kazen tot het plafond reikten. Broer en zus rolden als vanzelf in de kaashandel waar opa altijd zei ‘een plekkie voor ze te hebben’. Stefan doorliep verschillende functies in het bedrijf, Mirjam was verantwoordelijk voor de administratieve organisatie.

In 2008 volgden zij hun vader Kees Schardam op, die destijds met pensioen ging. Ze liepen al snel in een van de bekende valkuilen van een familiebedrijf. “In de jaren dat mijn vader directeur was, was er een natuurlijke rolverdeling.

De laatste jaren werd de bedrijfsvoering complexer, terwijl een duidelijke taakverdeling ontbrak. We kregen het zelf niet voor elkaar dit te organiseren”, vertelt Mirjam. Stefan en Mirjam besloten het Next Level leiderschapsprogramma te volgen bij Familiezaken te volgen. Moest Stefan aanvankelijk naar eigen zeggen ‘aan de haren’ door Mirjam worden meegesleept, gedurende het programma van een jaar werd hij steeds enthousiaster. Stefan: “Ik had er – vond ik – geen tijd voor. Maar al snel kwam ik erachter dat ik met behulp van Carola de Ruijter en Liane de Ruijter mijn competenties aanzienlijk kon verbeteren.

Groepssessie met andere familiale ondernemers was een eyeopener

Dat zou mezelf, het team en het bedrijf ten goede komen. Door de gesprekstrainingen heb ik geleerd beter te communiceren, waardoor ik mensen kan motiveren en mee kan nemen in mijn plannen. Ik heb geleerd mijn werkzaamheden beter te organiseren, waardoor ik meer tijd en energie heb voor mijn belangrijkste taken als directeur, zoals professionalisering, continuïteit, groei en innovatie. Bovendien vond ik de groepssessies met andere familiale ondernemers een eyeopener. Iedereen heeft uitdagingen in het ondernemerschap: die ervaring werkte voor mij heel bevrijdend.” Mirjam lacht: “Als we na afloop naar huis reden, zeiden we: we doen het nog niet zo slecht!”

Is dit familiebedrijf wel iets voor mij…?

Gaandeweg ontdekten Stefan en Mirjam dat hun samenwerking niet zo vanzelfsprekend was als ze dachten. Het resulteerde in een moedige beslissing. Mirjam: “Ik was er eerlijk gezegd vanuit gegaan, dat Stefan degene was die de training het beste kon gebruiken. Groot was mijn verbazing toen Carola en Liane zich tot mij richtten. Het kenmerkt hun aanpak: ze zijn deskundig, doortastend en laten niets onbesproken.” Het leidde tot de gezamenlijke beslissing dat Stefan en Mirjam hun carrière afzonderlijk van elkaar zouden vervolgen. Mirjam: “Ik vond het ontzettend moeilijk: ik had het gevoel Stefan, ons gezin, het team en het bedrijf in de steek te laten. Ik heb heel veel steun gehad aan Carola en Liane. Zij leerden me dat je altijd een keuze hebt. Ook als je bij het familiebedrijf werkt.”

Hoe zit het met de toekomstige generaties?

Hoe het zit met de volgende generatie? Mirjam en Stefan kijken elkaar even aan. “Dat mogen onze kinderen zelf beslissen. Wij doen er in de tussenliggende jaren alles aan om de onderneming zo gezond mogelijk de zesde generatie in te loodsen! En dat kan zijn door er zelf aan te werken of door een ander de ruimte te laten!”

Mirjam Schardam en Stefan Schardam zijn de vijfde generatie van hofleverancier Gestam Kaasexport B.V. in Edam. Op 1 november 2018 verliet Mirjam het internationaal opererend familiebedrijf en richtte het bedrijf De Relatie Company op dat in de loop van 2019 wordt geopend.

Interview: Linuccia Burghoorn

  • Familiebedrijf Gestam
  • Succesvol ondernemen in het familiebedrijf
  • Homepage, Klantverhalen
DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.