Familiebedrijf in beeld: De familie Waanders

“Succes will not find you, if you are your own best kept secret – susan Jeffers”

Ruud Waanders

Ruud Waanders, directeur bij Waboplast.

Directeur-eigenaar van een familiebedrijf valt niet altijd mee

Zes dagen in de week, van ’s morgens heel vroeg tot ’s avonds laat: directeur-eigenaar Ruud Waanders staat al dertig jaar aan het roer van Waboplast B.V. uit Wormer. Met resultaat, want hij bouwde Waboplast uit tot een succesvoll familiebedrijf in de kunststofverwerkende industrie. “Ik werk met ontzettend veel plezier. Maar het valt niet altijd mee: de voortdurende werkdruk en de invloed die dat heeft op het privéleven”, aldus Ruud.

Alle reden voor de ondernemer om zijn kinderen niet aan te moedigen de zaak over te nemen. Maar toen hij vijf jaar geleden onverwacht uit de running raakte en zoon Richard (toen 21) een aantal van zijn taken overnam, herzag hij zijn mening. Ruud: “Richard deed het als jong broekie fantastisch. Gaandeweg werd duidelijk dat we het opvolgingstraject in zouden gaan. Wij laten ons daarbij extern adviseren, want het is een belangrijk en ingewikkeld proces. Via een tip van ING kwamen we in contact met Carola en Liane de Ruijter van Succesvolle Opvolging.”

Een mix van bevlogenheid en diplomatie

Staat Ruud nog wel eens bekend om zijn bevlogenheid, zoon Richard pakt het wat diplomatischer aan. “Bij mij vloog er tijdens een verhit gesprek nog wel eens een deur bijna uit het kozijn”, lacht Ruud. “Ik heb moeten leren om op dat moment gas terug te nemen, een lastig gesprek uit te lopen en de tijd te nemen om erover na te denken. Klinkt misschien simpel, maar daar had ik een frisse blik van twee onafhankelijke adviseurs voor nodig. In de waan van de dag, waarin je voortdurend met van alles bezig bent, gun je je niet de tijd om naar bedrijf, het team en jezelf te kijken.

Carola en Liane zijn van een jongere generatie, net als Richard. Zij hebben een andere, frisse kijk op dingen. Verrassend. Zonder oogkleppen. Ik heb er enorm veel van opgestoken. Hun advies reikt tot ver in de organisatie. Ik heb bijvoorbeeld op hun aanraden twee werkvoorbereiders aangenomen. Een verademing. Het rendement ging dat jaar door het dak. Ik ben ervan overtuigd dat we nu een stevig fundament leggen, zodat Richard over een paar jaar het familiebedrijf onder zijn leiding nog verder door kan laten groeien!”

Ruud en Richard Waanders volgden het Familiebedrijfprogramma en daarnaast nam Richard deel aan het Next Level leiderschapsprogramma. 

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.