Familiebedrijf in beeld: De familie van Loon

Groei maximaal als ondernemer én als bedrijf

Van Baten Trading Company

Kelly van Loon

Een familiebedrijf maar we zitten niet altijd op één lijn

We zitten niet altijd op één lijn en het is niet altijd ‘hosanna’, maar we respecteren elkaar en zijn altijd met elkaar in gesprek gebleven. Dat werkt.’

Het ene moment zien de medewerkers van Baten Trading Company de kleine Kelly van Loon met vlechtjes in het blonde haar rondcrossen op de palletwagens in het magazijn; het volgende moment bekleedt zij een leidinggevende functie. Kelly lacht: “Daar zat wel wat jaartjes tussen, hoor.”

Na haar studie aan de Fontys Economische Hogeschool in Tilburg werkte ze enige tijd bij een ander bedrijf alvorens in 2010 officieel in dienst te treden bij Baten Trading Company. Een onderneming die 67 jaar geleden door haar opa werd opgericht en de jaren daarna door haar ouders is uitgebouwd tot wat het nu is: een landelijk opererende groothandel in de verf- en automotivebranche.

Kelly: “Ik startte met allerlei verschillende functies in het bedrijf. Je krijgt van alles in je schoot geworpen: van het uitzetten van een vacature voor magazijnmedewerkers tot het meedenken met nieuwe lijnen. Je ziet, hoort en doet van alles. Later ben ik mij gaan focussen op wat ik echt leuk vond. Dat werd sales.”

Bewijzen als nieuwe generatie

Kelly had aanvankelijk wel het gevoel dat ze zichzelf extra moest bewijzen. “Ten eerste ben je ‘de dochter van’ en ten tweede ben je een meisje. En we zitten in een mannenwereld. De meesten kenden mij van kleins af aan en nu was ik plotseling hun leidinggevende. Dat was soms wat onwennig, voor beide kanten, maar op een gegeven moment groei je in die rol en vorm je samen een team. We zitten niet altijd op één lijn en het is niet altijd ‘hosanna’, maar we respecteren elkaar en zijn altijd met elkaar in gesprek gebleven. Dat werkt. We zien veranderingen en verbeteringen en dat is leuk.”

Persoonlijke ontwikkeling

Kelly volgde de cursus ‘Van opvolger naar leider in jouw familiebedrijf’ bij Succesvolle Opvolging. Kelly: “Ik wilde mijzelf heel graag persoonlijk ontwikkelen, maar ik merkte dat alle opleidingen die werden aangeboden niet bij mij pasten. Deze opleidingen waren niet gericht op familiebedrijven. Ik had specifieke onderwerpen die daar niet aan bod kwamen. Bijvoorbeeld vragen die spelen bij de overdracht van een familiebedrijf: hoe pak je zoiets aan, wat doe je met broers en zussen?”

Ze vervolgt: “De eerste keer dat we tijdens de groepstraining bij elkaar zaten, was er direct een gemoedelijke sfeer: iedereen was heel open.” Dat is fijn, want je leert van elkaar. Ook al ben je actief in heel verschillende branches, je loopt allemaal tegen dezelfde dingen aan. Je voelt een sterke betrokkenheid en loyaliteit bij het bedrijf, want het is van jouw familie. Je bent er trots op.

Iedereen is gemotiveerd en betrokken tijdens de cursus: je geeft elkaar tips. Het is heel fijn te merken dat je niet alleen bent, maar dat er meer mensen zijn die tegen dezelfde dingen aanlopen. Er ging een wereld voor me open.

Bedrijfsopvolging is een proces van jaren: wil je dat, kun je dat? Wil je partner dat ook? Je krijgt scherpe vragen gesteld die je aan het denken zetten en aanzetten tot actie. Het heeft ervoor gezorgd dat opvolging bespreekbaar werd bij ons thuis.

Kelly besluit: “Carola en Liane zijn gedreven en hele goede begeleiders. Ik heb ontzettend veel van ze opgestoken. De groep was fantastisch: we hebben heel wat afgelachen en afgehuild samen, dat schept echt een band!”

Kelly van Loon is de derde generatie die werkzaam is bij het familiebedrijf Baten Trading Company. Zij is salesmanager voor de landelijk opererende groothandel in de verf- en automotivebranche vanuit het hoofdkantoor in Eindhoven.

Kelly van Loon volgde het programma Van Opvolger naar Leider in Jouw Familiebedrijf.

  • Van Baten Trading Company
  • Van opvolger naar leider
  • Klantverhalen
Chat openen
1
Hoi, heb je vragen? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Carola