Blog

“Samenwerken als familie verdubbelt kracht.”

we-hebben-het-er-nooit-over
Hoe komt het dat het veel lastiger is om je tegenover familieleden uit te spreken dan tegenover niet-familieleden? Hoe zorg je er dan toch voor dat je hetgeen waar jij last van hebt, of tegenaan loopt, goed kunt overbrengen aan je samenwerkende familieleden, zonder dat er ruzie ontstaat?

De samenwerking tussen familieleden in het familiebedrijf loopt niet vanzelfsprekend goed. Een ieder heeft zijn of haar eigen ideeën en verwachtingen over de toekomst en het runnen van het bedrijf. Logisch, want doordat dat je uit hetzelfde gezin komt betekent niet dat je overal hetzelfde over denkt.
Het is een feit dat het lastiger is om je uit te spreken tegenover je familie dan tegenover niet-familieleden.

Hoe komt dit?
De reden hiervoor is te vinden in de emotionele familieband. En deze familieband heb je vanaf je geboorte én voor het leven. Dat betekent dat er ook meer te verliezen valt wanneer er ruzie of onenigheid ontstaat. Hierdoor is men vaak voorzichtiger om zaken te bespreken en heeft men de neiging lastige gesprekken uit te stellen of helemaal niet te voeren.
In veel families is men niet gewend om te praten. De situatie zoals het was in het gezin, neem je mee in het bedrijf. Het feit dat je het nu over zaken eens bent, wil niet zeggen dat dat over een aantal jaren nog zo is. En als je daar niet over spreekt, kan er op een bepaald moment die beruchte druppel komen waardoor de emmer overloopt. En dat is niet wat je wilt.

Broer en zus
Onlangs kwamen we in contact met een broer en zus met een mooi familiebedrijf. Ze hebben het bedrijf, dat werd opgericht door hun ouders, uitgebouwd tot de internationale onderneming die het vandaag de dag is. Zij hebben jaren in redelijke harmonie gewerkt, hadden veelal dezelfde visie en werkten prima samen, ieder met een eigen verantwoordelijkheidsgebied. De kink kwam in de kabel toen de kinderen van de broer interesse toonden in het familiebedrijf. Hier hadden ze nooit eerder over gesproken …

Familiegesprek
Om een situatie als hierboven te voorkomen, is het verstandig om regelmatig met elkaar om tafel te zitten en een Familieoverleg in te plannen. Juist als zaken goed lopen en er in de samenwerking geen issues zijn, kun je makkelijker zaken met elkaar bespreken en afspreken. Communicatie is het sleutelwoord. Zo simpel en tegelijkertijd ontzettend moeilijk. Lees meer over het Familieoverleg en hoe je dit kunt aanpakken.

Vaak worden lastige onderwerpen steeds weer vooruitgeschoven. Er bestaat er angst voor de mogelijke uitkomst of men ziet op tegen de emoties die ermee gepaard gaan. Daarnaast kost praten tijd en dat hebben de meeste ondernemers niet. Tot het punt dat het niet meer gaat en zelfs praten niet meer lukt …

In de afgelopen jaren hadden de broer en zus nooit gesproken over hun persoonlijke ambities, hun toekomstvisie, hun zorgen en hun angsten. Ze waren alleen maar aan het werk en te weinig met elkaar in gesprek. Er was simpelweg geen cultuur ontstaan waarin zo’n gesprek voor de hand lag. Omdat ze het jaren uit de weg waren gegaan, was het met elkaar praten nu zo beladen.

Het is een misvatting dat een goed gesprek alleen kan plaatsvinden als je de oplossing al voor je ziet. Juist het uitwisselen van gedachten en onzekerheden zorgen ervoor dat zaken op tafel komen en worden uitgesproken. Op dat moment kan je in het praten met elkaar komen tot mogelijke oplossingen.

Nogmaals: samenwerken gaat niet vanzelf goed. Het is een werkwoord, je moet er wat voor doen en er blijvend in communicatie investeren. En juist dat communiceren, het écht praten met elkaar, vinden de meeste ondernemers een uitdaging.

Wat kan je doen?
Voor al die familiale ondernemers die gedoe willen voorkomen, prettig willen blijven samenwerken en de familieband goed willen houden, is het raadzaam om minimaal elk jaar een familiegesprek in te plannen. Met je accountant zit je vaak een of meerdere keren per jaar om te kunnen sturen op de cijfers. In een familiegesprek bespreek je de onderlinge relatie, zodat je zaken kunt uitspreken en bespreken waardoor deze familieband goed blijft nu en in de toekomst.

• Wil je beter samenwerken met je broer, zus of ander familielid? (hoeft dus niet om de opvolging te gaan!)
• Willen jullie de opvolging inzetten, maar weten jullie niet welke stappen te zetten?
• Loopt de generatiewisseling niet soepel en willen jullie dit anders?
• Is niet duidelijk welk kind moet opvolgen en wat hier voor nodig is?
• Willen jullie gezamenlijk een visie voor de toekomst ontwikkelen?

Dit zijn vraagstukken die kunnen spelen en waar je zelf niet verder in komt. Weet dan dat het anders kan. Een externe partij als Familiezaken kan jou en de familie hierin begeleiden. We weten ook dat het soms moed vergt om ons in te schakelen. Ook hierin ben je niet de enige. Succes zit in het nemen van de eerste stap en dat is het nemen van actie. Neem vandaag nog contact met ons op! Carola (06-14644030) of Liane (06-23427437) of laat >> hier<< een bericht achter. We helpen je graag!

 

Chat openen
1
Hoi, heb je vragen? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Carola