Wij zijn alledrie sterke ondernemers, maar ook wij hadden handvatten nodig hoe we met elkaar om moesten gaan.
Al onze klanten zijn ambitieuze ondernemers. Maar hoe goed ze ook in ondernemen zijn, als het om hun eigen opvolging gaat laten ze vaak ander gedrag zien. Ze denken gewoon doorgaan en hopelijk komt het vanzelf wel goed tussen de kinderen. Ze laten de situatie lang doorsudderen. Meestal tegen beter weten in. De situatie wordt er namelijk nooit beter op, eerder slechter.
In deze situatie klopten ook een zus (33) en broer (35) samen met hun vader (66) bij ons aan. Ze vormden gezamenlijk de directie van hun bedrijf, maar zaten muurvast in het proces van opvolging. De zoon en zijn vader botsten steeds vaker. Al meer dan een half jaar was er minimaal contact tussen beiden op aanraden van een huisvriend. Ze dachten dat op deze manier de situatie zou verbeteren. Het tegenovergestelde gebeurde. Hun relatie werd alleen maar slechter. Bovendien had de situatie ook een negatieve impact op het gehele bedrijf.
Is er nog liefde?
Als een familie met een slechte onderlinge relatie bij ons komt, onderzoeken we altijd of we het gevoel hebben hen verder te kunnen brengen. Hoe? Door gewoon te voelen of er nog liefde is tussen de familieleden. We werken daarin heel sterk met onze intuïtie en vertrouwen daarop. Tot nu toe heeft deze intuïtie ons nog niet in de steek gelaten.
In het geval van deze familie was er een hele sterke broer/zus band en een pittige vader. Het verleden van deze vader was ook behoorlijk heftig geweest waardoor hij een overlevers-mentaliteit had. Dat zien we overigens ook vaker bij succesvolle ondernemers. Vanuit een hele diepe drijfveer (pijn of boosheid) willen ze de wereld laten zien tot wat ze in staat zijn. Ze zijn vaak emotioneel verhard en niet de beste in communiceren. Onze hulp in roepen was voor deze ondernemer in eerste instantie niet makkelijk, maar hij zag in dat ze er zelf niet uit konden komen. Hij voelde zich machteloos als het om de familie ging. Ik heb grote bewondering voor dit soort ondernemers die dan toch de stap wagen om met hun familie te gaan werken, wetende dat het af en toe confronterend kan zijn.
In de groeistrategiesessies bij ons op kantoor, ontstond steeds meer openheid en helderheid. Ze voelden zich alle drie gehoord en gezien. Ook werden patronen in hun communicatie blootgelegd die een succesvolle constructieve samenwerking in de weg stonden. Ze hadden handvatten nodig hoe ze met elkaar om moesten gaan en die vonden ze niet bij hun accountant en fiscalist.
In een half jaar tijd heeft deze familie hard gewerkt en ze zijn weer op de rit. Terugkijkend op die tijd zei de dochter: “We hadden allemaal hetzelfde doel, alleen verschilden we van mening over de weg die we moesten volgen om dat doel te bereiken. Bovendien maakt het feit dat je niet alleen werkgever en werknemer, maar ook vader en zoon en vader en dochter bent, het ingewikkelder. En hoewel we alledrie sterke ondernemers zijn, hadden ook wij handvatten nodig hoe we met elkaar moesten omgaan. Het traject was intensief, maar leverde wel belangrijke resultaten op. De puzzelstukjes vielen als het ware in elkaar. En eerlijk gezegd vond ik het heerlijk om alles open op tafel te leggen.’