“Ik had nooit verwacht dat ondernemen met mijn familie zo moeilijk zou zijn”, dit zei een Ben (33 jaar) die dagelijks nauw samen met zijn vader (61 jaar) en zijn broer Diederik (35 jaar) werkt. Drie jaar geleden heeft deze bedrijfsfamilie een traject uitgestippeld zodat de nieuwe generatie het bedrijf kan overnemen. Van dit traject zijn inmiddels 3 jaar voorbij en nu begint de opvolging zeer concrete vormen aan te nemen. Als gevolg daarvan wordt de samenwerking tussen de broers steeds intensiever. Uiteindelijk willen ze graag een 2-koppige directie gaan vormen. In theorie klinkt dit allemaal heel mooi, de praktijk is een stuk weerbarstiger.

De opvolger Ben gaf aan “waar voorheen onze broederband zeer nauw was en wij jarenlang meer vrienden dan broers waren, blijken we op zakelijk vlak totaal verschillend te zijn! Dit leidt nu al tot spanningen waardoor we steeds minder met elkaar praten. Elkaar in een gemoedelijke setting begrijpen blijkt toch iets anders te zijn dan elkaar begrijpen als er serieuze zaken spelen. Het duurt niet lang meer of we vechten elkaar de tent uit”.

“Onze persoonlijkheden staan redelijk haaks op elkaar, hetgeen aan de ene kant moeilijk combineerbaar is maar aan de andere kant uiterst complementair. In theorie zie ik een gouden combinatie, maar met het smeden van de een-tweeheid hebben we absoluut hulp nodig. Dit is onlangs ook naar elkaar uitgesproken.”

Dit was het moment dat Ben, de jongste broer ons benaderde. Zijn belangrijkste vraag was; Hoe kunnen mijn broer en ik beter leren samenwerken en de onderlinge rivaliteit achter ons laten, zodat we ook samen het bedrijf van mijn vader durven over te nemen?

Als je als familie voorbij gaat aan de emoties, dan wordt samenwerking
en voortzetting nooit een succes. Vroeg of laat zijn er verliezers.

Liane de Ruijter-Familiezaken

Hoe voorkom je de meeste gemaakte fout in samenwerken met de familie?

Eén van de belangrijkste zaken die wij ondernemers leren in ons Familiebedrijven Programma is dat de familie weer vertrouwen en plezier krijgt in samenwerken en ondernemen zodat zij hun energie en tijd kunnen besteden aan het bedrijf. Deze energie heb je hard nodig om het bedrijf te laten floreren.

De grootste fout die gemaakt wordt in familiale samenwerking is denken dat het vanzelf beter gaat worden. Neem van ons aan, beter wordt het nooit, wel slechter. En een slechte familierelatie heeft bijna altijd tot gevolg dat het met het familiebedrijf ook slechter gaat. Het (familie)vermogen verdampt en de familie raakt gebrouilleerd. Dat is niet wat je wilt.

Waar liggen de kansen?
Door te werken aan de onderlinge familierelatie ontstaat er een sterker familieteam. Heel belangrijk aangezien je als familie nog heel wat jaren samenwerkt. Dit betekent dat je eerst goed moet weten wie je zelf bent én daarnaast goed moet weten hoe die ander, jouw familielid, in elkaar steekt. Wanneer je dit weet, kun je veel meer gebruik gaan maken van de onderlinge kwaliteiten en meer rekening houden met de valkuilen in samenwerking waardoor er meer wederzijds respect ontstaat. Je begrijpt elkaars gedrag meer. Onze ervaring is dat je dan van 1+ 1, heel eenvoudig een 3 kunt maken en ontstaat er een ‘gouden’ team dat alle toekomstige uitdagingen aankan!

Wat levert het op?

In ons Familiebedrijf programma leren wij de familie:

  •  Dé 3 belangrijkste bouwstenen in optimale samenwerking die moeiteloos leiden tot betere resultaten;
  • Elkaars sterke kanten zodat je deze nog beter kunt benutten en er weer plezier in de samenwerking ontstaat;
  • Op welke manier je de familieband versterkt zodat je élke situatie met elkaar aan kunt.

Hoe zou dit voor jouw familie kunnen werken:

Zou je ook makkelijker en beter willen samenwerken met je familie zodat jullie meer plezier ervaren en er meer vertrouwen en rust ontstaat? Laat dan >> Hier << een bericht achter zodat we eens met je kunnen meedenken over jullie situatie. We spreken je graag!

 

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.