Eén van de vragen die leeft bij de nieuwe generatie is de vraag “ben ik wel goed genoeg om te kunnen opvolgen?” op het moment dat hun voorganger een stap terugdoet in het familiebedrijf en het roer overdraagt.
De overdragende generatie heeft vaak een dominante leiderschapsstijl, komt zelfverzekerd over en slaat zo nu en dan met de vuist op tafel. Op zich niets mis mee, alleen past deze stijl doorgaans niet bij de nieuwe generatie leiders.
Op papier lijkt leidinggeven makkelijk. Je vertelt wat je wilt en je medewerkers voeren het uit. De dagelijkse praktijk is voor veel opvolgers vele malen weerbarstiger. Hoe vaak heb je niet dat je medewerkers ja knikken maar uiteindelijk niet doen wat jij wilt? Of dat het niet lukt om je medewerkers te motiveren om bijvoorbeeld pro-actiever te zijn.
Hierin ben je zéker niet de enige. Het is voor velen de grootste uitdaging in het leiderschap.
Iedereen kan (leren) leidinggeven. Maar je kunt pas goed leidinggeven als je weet wie je zelf bent. Als je weet wat jouw talenten én uitdagingen zijn. Maar ook als je weet waar jouw valkuilen liggen en wat jouw beperkingen zijn.Eén van de belangrijkste kwaliteiten die je als leidinggevende kan hebben is de mate waarin je anderen in beweging kunt zetten. Deze vaardigheid bepaalt voor een groot deel jouw succes als leider. Dit vraagt veel zelf-inzicht. Effectief leiderschap heeft dan ook alles te maken met weten wie je bent. Als jij weet wie jij bent en waar je sterke kanten liggen, ben je pas in staat om anderen te leiden.
Het is een feit dat de vorige generatie veel meer tijd heeft gehad om te groeien als leider en vaak ook veel meer heeft kunnen pionieren. Daarnaast geldt dat je als nieuwe generatie in een bestaand bedrijf komt met vaak al een behoorlijk grote groep medewerkers en dus niet langzaam hebt kunnen groeien in je rol als leidinggevende. En hoe je het wendt of keert; ‘je zal altijd de zoon of dochter van de baas blijven’.
Alleen wil je niet tot in lengte van dagen op die manier gezien worden. Je wilt je authentieke zelf blijven maar wel één die daadkracht heeft en gerespecteerd wordt als leidinggevende.
Dit gaat vaak niet vanzelf. Je kunt ervoor kiezen om jarenlang te blijven ploeteren en steeds gefrustreerder te raken of je kunt ervoor kiezen om nu actie te ondernemen en een opleiding speciaal voor de nieuwe generatie te volgen (bestaande uit trainingen en persoonlijke coaching) zodat je in korte tijd de beste versie van jezelf wordt en voelt dat jij het kan!