Hoe ga ik als nieuwe generatie ooit het familiebedrijf overnemen?

Veel opvolgers zitten met een enorm dilemma. Ze hebben aangegeven het bedrijf van hun ouder(s) te willen overnemen maar alleen de gedachte hierover maakt hen Spaans benauwd. Wat kun je doen om wel volmondig ja te kunnen zeggen tegen bedrijfsovername?

Zo sprak ik vorig jaar Theo, die al enige jaren als nieuwe generatie in het bedrijf van zijn vader werkt. Zijn werk bestaat voornamelijk uit het inplannen van de medewerkers. Dat werk gaat hem goed af. Nu krijgt hij regelmatig de vraag van medewerkers in het bedrijf over ‘wanneer hij het bedrijf gaat overnemen’.  Laatst was er weer zo’n oudere medewerkers die dit vroeg. Theo begon haast te hyperventileren. Hij vindt het werk erg leuk en het bedrijf dat zijn vader heeft opgebouwd supermooi maar helemaal alleen aan het roer staan, vindt hij enorm spannend. Daarnaast weet hij ook niet of hij het wel kan. Het bedrijf is het levenswerk van zijn vader en dat wil hij natuurlijk niet verkloten.

Met dit dilemma kampen veel opvolgers. Dit komen we vaker tegen. En dat voelt als een zware druk op de schouders. En deze druk wordt hoger naarmate de opvolging en overdracht dichterbij komen.

Welke 3 manieren zijn er om volmondig ja te zeggen bedrijfsovername?

  1. Leer jezelf kennen

Het is een feit dat je als nieuwe generatie nog jong bent. De vraag is hoe goed ken je jezelf dan? Om zelfvertrouwen op te bouwen, moet je eerst zelfkennis opdoen. Weten waar jouw talenten liggen maakt dat je deze talenten kunt versterken. Dan ga je ook meer je talenten inzetten, en hierdoor verhoogt je zelfvertrouwen. Het betekent ook weten wat je minder goed kunt of leuk vindt. Die werkzaamheden kun je dan dus beter uitbesteden.

  1. Ga werken aan je kwaliteiten
    Door je te focussen op waar je goed in bent, kun je alleen maar beter worden. Actief werken aan je kwaliteiten zorgt voor meer zelfvertrouwen. En meer zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je pro-actiever bent en de acties onderneemt om je doelen te bereiken.
  2. Doorbreek je belemmerende overtuiging.

Als mens hebben we allerlei overtuigingen waarom we iets wel of niet zouden kunnen. Deze overtuigingen hebben we vastgezet waardoor het ons belemmert om vooruit te komen. Denk je bijvoorbeeld; ik kan dat nooit. Onderzoek dan bij jezelf waard die gedachte vandaan komt en kijk of het ook kan zijn ‘ik kan het!”. Welke stappen zou je dan zetten?

‘Je kunt pas een ander leiden wanneer je jezelf kunt leiden’

Theo is ons Next Level Leiderschapsprogramma ingestapt.  ‘Het was een snelkookpan voor mijn persoonlijke ontwikkeling en groei’ geeft hij aan. In een jaar tijd heeft hij zichzelf veel beter leren kennen. Hierdoor staat hij meer op als leider en heeft hij meer impact op zijn omgeving. Lastige gesprekken met medewerkers of leveranciers gaat hij nu met vertrouwen aan. Ook de datum waarop hij een gedeelte van de aandelen overneemt is bepaald. Hij kijkt hier met vertrouwen en plezier naar uit!

Wil jij ook aan de slag met je persoonlijke leiderschap zodat je uiteindelijk met daadkracht en vertrouwen aan het roer staat? Geef je dan op voor een vrijblijvend Toekomstgesprek. We kunnen dan meedenken met jouw situatie en je nieuwe ideeën geven!
Ben je geïnteresseerd in ons Leiderschapsprogramma >> Klik hier voor meer informatie<<.

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.