Familiebedrijf overnemen of overgenomen maar nog steeds niet de baas?

In veel familiebedrijven heeft de nieuwe generatie het stokje reeds overgenomen van de vertrekkende generatie, maar voelt zich nog niet ‘de baas’. Ben jij ook de directeur in jullie familiebedrijf maar is je vader nog bepalend?

Als nieuwe generatie heb je nu eenmaal een andere horizon en ambitie dan je voorganger(s). Dat is logisch en ook nodig. De uitdaging ligt op het vlak van behouden van wat goed is en veranderen van zaken die noodzakelijk zijn om als bedrijf te overleven nu én in de toekomst!

De opvolgende generatie ziet de zaken vaak anders en dat kan nog wel eens stof voor verhitte discussies zijn waarbij het lastig is om jouw eigen standpunt goed voor het voetlicht te brengen. Het vergt lef en leiderschap om als nieuwe generatie op te gaan staan voor wat jij wilt en vindt. De familiedynamiek speelt hierin een belangrijke rol. Jouw vader of moeder blijft hiërarchisch altijd de oudste en daarmee vaak ook de invloedrijkste. Hierdoor blijven patronen vaak in stand, terwijl je voelt dat zaken anders moeten, om andere resultaten te krijgen.

Herkenbaar?

Met het erven van de familienaam en het familiebedrijf, erf je echter niet automatisch de kwaliteiten en de vaardigheden die nodig zijn om succesvol te ondernemen en leiding te geven. Veel overdragers hebben een dominante leiderschapsstijl die ook past bij de tijd waarin ze directeur waren en het bedrijf hebben opgezet dan wel groot hebben gemaakt. Medewerkers waren vooral uitvoerend en doen het werk dat hen werd opgedragen. Ze hebben vaak “handen” gecreëerd. Tijden zijn veranderd, de markt is anders en jouw klanten en medewerkers ook!

De nieuwe generatie wil zelf meer uit de operatie, hetgeen ook hard nodig is wanneer het bedrijf groter is gegroeid en er meer leidinggevende posities bijkomen. Juist dan gaat het erom een goed team om je heen te bouwen waaraan je kunt delegeren, die actief meedenkt en pro-actief is!

Tegenwoordig dien je als nieuwe directeur in jouw familiebedrijf een halve verandermanager te zijn, gewoonweg omdat er vaak lange tradities en patronen doorbroken dienen te worden om echt vernieuwend te zijn. Je wilt niet op de winkel passen, want dan kun je net zo goed in loondienst gaan. Nee, je wilt bouwen aan aan het bedrijf, toch? Dat is echt geen makkelijke opgave!

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je dichtbij jezelf blijft én tegelijkertijd daadkrachtig kunt handelen zodat je het bedrijf kunt creëren dat je voor ogen hebt? Lees de 5 onderstaande tips om niet alleen ‘de baas’ te zijn maar je ook zo te voelen waardoor je ernaar gaat handelen!

5 tips voor succesvol directeurschap:

  1. Investeer in jezelf en ontwikkel communicatievaardigheden en groei in je ondernemerschap.
  2. Sta op! Ga doen in plaats van denken en uitstellen;
  3. Geef leiding met vragen en niet met antwoorden!
  4. Ontwikkel je eigen visie!
  5. Stel jezelf op als leerling; niemand heeft alle wijsheid in pacht. Stel je kwetsbaar op. Openstaan voor kritiek is de beste weg naar een sterkere positie.
DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.