3 MANIEREN om opvolging te versnellen en de familieband te versterken

Wil je sneller en soepeler de opvolging doorlopen en tegelijk de familieband versterken? Er zijn drie manieren die werken:

1.Betrokkenheid krijg je door de hele familie erbij te betrekken

Opvolging is een complex proces. Ondernemers bedenken eerst alle mogelijke scenario’s in hun hoofd voordat ze het gesprek met de familie over opvolging aangaan. Het antwoord over hoe de toekomst er het beste moet komen uit te zien, zit niet in het hoofd van de ondernemer. Juist door het gesprek met alle betrokken familieleden aan te gaan, creëer je betrokkenheid.

2. Openheid door kwetsbaarheden te delen

De meest simpele manier om openheid in de familie te krijgen is om gevoeligheden, zorgen en dillema’s die er leven met elkaar te delen. Kom vanuit de verwachtingen en aannames en leg hetgeen je op het hart hebt, op tafel. Pas dan kun je er wat mee. Openheid roept openheid op. Op deze manier worden zaken makkelijker met elkaar gedeeld en verloopt de opvolging sneller.

3.Maak een gezamenlijke toekomstvisie

In familiebedrijven werken meerdere generaties gedurende een periode samen. Beide generaties hebben een vaak een andere visie op de toekomst.  Twee verwachtingspatronen komen dan tegenover elkaar te staan en dit kan behoorlijk botsen.

Wat nodig is, is dat er een gezamenlijke toekomstvisie komt die past bij de ambities van de nieuwe generatie en waar de overdragende generatie achter kan staan. Hierdoor ontstaat er een gedragen plan waar de samenwerkende familieleden en de medewerkers gezamenlijk voor kunnen gaan.

Wil je meer leren hierover? Vraag dan een strategiegesprek aan. We geven je graag ideeën.

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.