Succesvolle opvolging voor beide generaties
Familie is zeer voornaam, een uitspraak van onze grootmoeder, blijkt één van de drijfveren waardoor het onze missie is om familiebedrijven te begeleiden naar een succesvolle opvolging waar beide generaties zich gelukkig bij voelen.
Waarschijnlijk benadrukte oma dit zo vaak omdat er binnen de familie vroeger zakelijk het één en ander speelde. Onze grootouders hadden een agrarisch bedrijf en twee van de vijf kinderen traden in hun voetsporen.
In Nederland is 70% van de bedrijven een familiebedrijf. De kurk waar de Nederlandse economie op drijft. Inmiddels begeleiden wij samen met een geweldig team familiale ondernemers in het verbeteren van samenwerking en communicatie gedurende het traject van opvolging.
In deze e-zine delen we de 5 geheimen voor een soepele overgang naar de volgende generatie met jou.
1. Vertel elkaar wat je op het hart hebt
Je moet open communiceren over wat er echt speelt. In 99% van alle gevallen is het probleem in familiebedrijven dat er een soort kunstmatige harmonie heerst. De echt belangrijke en vaak gevoelige issues worden niet uitgesproken. Het is misschien moeilijk om je kind te vertellen dat je het niet ziet zitten dat hij de directeur wordt in het bedrijf, maar niets zeggen lost zeker niets op! Wij adviseren om op regelmatige basis een familiegesprek in te plannen, begeleidt door een onafhankelijke derde partij, zodat ieder lid van de familie de kans krijgt om zich uit te spreken. Op die manier voorkom je dat emoties te hoog oplopen en gesprekken escaleren. Het onuitgesprokene moet worden uitgesproken wil je echt zaken kunnen veranderen!
2. Definieer duidelijk de rol van elk lid van de familie
Wanneer meerdere familieleden betrokken zijn bij het runnen van een bedrijf, is het ontzettend belangrijk om duidelijkheid te hebben over wie waarvoor verantwoordelijk is. Iedereen moet weten wie de leiding heeft over wat in het bedrijf. Om die reden is één van onze 7 stappen voor een succesvolle opvolging; het definiëren van ieders rol, positie en verantwoordelijkheid zodat iedereen weet waar hij aan toe is en wat er verwacht wordt.
3. Houd altijd de cijfers in de gaten
Zoals in elk bedrijf is het controleren van financiële gegevens van cruciaal belang. In het proces van opvolging, met vaak een periode van twee kapiteins op 1 schip, is verhoogde aandacht voor de cijfers erg belangrijk. Het is een valkuil om in die periode teveel intern gericht te zijn. Om die reden heeft Succesvolle opvolging ook een business coach aan het team toegevoegd om hierin een onafhankelijk advies te geven en te begeleiden. Zonder een goede ‘financiële cockpit’ is het zeer lastig om goede, zakelijke beslissingen te nemen en het bedrijf te sturen.
4. Neem geen familie is dienst die niet gekwalificeerd is voor de functie
Ons advies is sowieso om de nieuwe generatie eerst werkervaring binnen een ander bedrijf te laten opdoen. Heel gezond om feedback te ontvangen van een andere partij, die geen familie is. In sommige gevallen is het raadzaam om een competentieprofiel te maken om helder te krijgen waar talenten liggen en waar ruimte is voor groei. Het belangrijkste is: Ga met je familielid om zoals je met elke andere werknemer zou doen en geef hen de functie die past bij hun capaciteiten. Daar wordt iedereen gelukkiger van!
5. Realiseer dat de overgang naar de volgende generatie niet automatisch goed verloopt
Eén van de meest voorkomende redenen waarom familiebedrijven falen nadat de oprichter de fakkel doorgeeft aan de volgende generatie, is dat niemand de overgang goed heeft gepland. Het traject van opvolging is het meest gevaarlijke moment in een familiebedrijf. Dan moet je zaken naar elkaar uitspreken die eerder onuitgesproken bleven bijvoorbeeld om de goede vrede te bewaren. Start met de overgangsvoorbereidingen zo’n 10 jaar vóór een geplande verandering in rollen, zodat de jongere generatie alle details weet over hoe het bedrijf loopt en met zelfvertrouwen het voortouw kan nemen als de tijd daar is.
Wat is jouw volgende stap?
Sta jij voor het opvolgingsproces of zit je er middenin en wil je hierin stappen zetten die leiden tot een beter familiebedrijf en een gelukkige familie? Of wil je weten HOE jullie de opvolging en overdracht het beste kunnen aanpakken en WAT jullie dan ‘moeten’doen ? Meld je dan nu aan voor een vrijblijvend gesprek!