Ton, een ondernemer, nam contact met ons op omdat hij stappen wilde zetten in het opvolgingsproces. Hij was gefrustreerd.

Een opvolgingsproces bestaat uit:  een Psychologische & een  Financiële overdracht.

Ton was het opvolgingsproces begonnen bij de fiscalist omdat hij dacht dat dat de logische eerste stap was. De fiscalist stelde hem een aantal vragen en had ook een gesprek met elk kind afzonderlijk over wat zij wilden. Na deze gesprekken kwam er een mooi plan op tafel.

Zijn vier kinderen schrokken zich echter rot .Dit was totaal niet wat zij voor ogen hadden, maar zij konden ook niet vertellen wat ze wél wilden. Ton zat met zijn handen in het haar. Hij had verwacht dat de begeleiding van de fiscalist voldoende was om de opvolging goed te regelen.

Dit rapport kostte hem bakken met geld en kon zo de prullenbak in.
Via via kwam hij bij ons terecht en al in het eerste gesprek zei deze ondernemer: ‘Ik heb de opvolging verkeerd om aangepakt’.

Opvolging verkeerd om aangepakt
Waar gaat het, net als bij Ton, vaak fout in opvolging? Veel overdragende directeuren stappen naar hun accountant met vragen over hoe zij de bedrijfsoverdracht familiebedrijf fiscaal het meest gunstigst kunnen regelen. Hoe het met hun pensioen zit, en wat een reële overdrachtswaarde voor de ficus is. De meeste directeuren in het familiebedrijf denken dat opvolging met name gaat over het regelen van financiële zaken. Dit is de grootste valkuil waar je als familie in kunt stappen.

Wat is dan wel de eerste stap?
Na een eerste gesprek met Ton om vast te stellen waar zij, als familie, zich in het proces bevonden, hebben we een eerste gesprek met de hele familie ingepland. In dit eerste gesprek hebben we de huidige situatie verder verkend. Er kwamen er al direct een aantal belangrijke thema’s boven drijven. Een daarvan was dat nog niet elk kind wist of ze de verantwoordelijkheid van een eigen bedrijf wilden dragen.

Ze spraken hier nooit gezamenlijk over. Hun vader was altijd degene die alles besloot, gewoonweg omdat hij nog 100% eigenaar was en dit altijd zo gedaan had. Opvolging is echter een gezamenlijk proces. Dit gezamenlijke proces hebben we als neutrale partner begeleid. Hierdoor werden de juiste vragen gesteld die nodig zijn om helderheid te scheppen en zicht op een oplossing te krijgen. Als familie zijn ze sterker naar elkaar toegegroeid. Ze hebben meer inzicht in elkaars communicatie en gedrag gekregen door het maken en bespreken van hun profielen op basis van DISC. Dit is een goede basis voor vertrouwen zodat de vervolgstappen met meer gemak konden worden gezet.

Is mijn opvolger geschikt? 
Bij twee kinderen leefde de vraag wat hun ontwikkelpotentieel was. Zij hebben aanvullend een competentieprofiel gemaakt. Dit gaf een bevestiging over welke posities in het bedrijf hen het beste pasten. Er is een opvolgingsplan uitgestippeld en zij hebben nu pas de stap naar de accountant gezet. Het proces met de accountant verloopt heel soepel, want ze weten nu waar ze naar toe willen in opvolging.

 

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.