Kenmerken familiebedrijf

Wat maakt een familiebedrijf nu zo uniek en succesvol? Wat is de familiebedrijf cultuur? En wat te doen wanneer je een familiebedrijf succesvol overdragen wil?

Enorme betrokkenheid

Een van de kenmerken familiebedrijf is de doorgaans grote betrokkenheid van de medewerkers (waaronder de familie) bij het bedrijf. Getalenteerde mensen werken graag voor een familiebedrijf. Dat komt omdat de familiale ondernemer wéét wie de medewerker is en de medewerker niet in anonimiteit ten onder gaat. De medewerker op zijn of haar beurt weet precies voor welke ondernemer(s) hij werkt. Daardoor zijn medewerkers van een familiebedrijf vaak veel loyaler dan hun collega´s in het bedrijfsleven. Vanwege hun grote betrokkenheid wordt er door de medewerkers vaak net een tandje meer bijgezet.

Lange termijn gericht

Een familiebedrijf is natuurlijk allereerst een “gewoon” bedrijf. Daarnaast hebben familiebedrijven een aantal afwijkende kenmerken ten opzichte van niet-familiebedrijven. Familiebedrijven zijn meer op lange termijn succes gericht en minder op korte termijn successen. Daardoor zijn ze duurzaam. Doordat er doorgaans meer eigen vermogen in de onderneming is geïnvesteerd, is een familiebedrijf minder kwetsbaar wanneer het economisch even minder voor de wind gaat. Doordat het bedrijf door slechts één of enkele eigenaren wordt gerund, kunnen beslissingen sneller worden genomen en kan er eenvoudiger op veranderende (markt-)omstandigheden worden gereageerd.

Kenmerken familiebedrijf: Informele familiebedrijf cultuur

Wie met familieleden samenwerkt of wanneer je in een wat kleinschaliger familiebedrijf werkzaam bent, kent elkaar door en door. De manier waarop je met elkaar omgaat is doorgaans informeel. Daardoor lopen contacten en gesprekken meestal niet via de officiële kanalen. Juist tijdens gesprekken tussen de bedrijven door dragen eraan bij dat er snel afspraken kunnen worden gemaakt of een bespreking makkelijk kan worden voorbereid. Vaak zijn er maar weinig woorden nodig om met elkaar te communiceren. Er is sprake van een persoonlijke, soepele en snelle manier van communiceren.

Familiebedrijf overdragen?

Omdat een familiebedrijf vaak vanaf de grond met bloed, zweet en tranen is opgebouwd, is het logisch dat een bedrijfsovername familiebedrijf een emotionele aangelegenheid is. Het is belangrijk dat er ruimte is voor die emoties en ze tegelijkertijd niet de overhand te laten krijgen. Een bedrijfsovername is een zakelijk proces en is bovendien al complex genoeg. Er kunnen eenvoudig conflicten binnen de familie ontstaan en dit kan zelfs het voortbestaan van de onderneming bedreigen. Daarom is een neutrale partij om de bedrijfsopvolging  te begeleiden essentieel. Familiezaken is gespecialiseerd in de begeleiding van de emotionele kant bij een bedrijfsovername door familie. Familiezaken coacht en begeleidt tijdens dit proces en heeft vooral oog voor de mens en de familie achter het bedrijf. Wanneer Familiezaken bij een bedrijfsoverdracht van een familiebedrijf wordt betrokken, komt er structuur en duidelijkheid in het opvolgingsproces. De familiebedrijf opvolging en overdracht zullen daardoor soepeler en sneller verlopen, met als gevolg een stevig bedrijfsfundament voor de toekomst. Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen.

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.