Verbluffende resultaten

Eén van de grootste uitdagingen in het familiebedrijf zijn de emoties die spelen. Emoties kunnen een bron van kracht zijn maar in het familiebedrijf zorgen ze vaker voor een conflict.

Het is de grootste reden dat de opvolging wordt uitgesteld. En uitstellen is dé bottleneck voor een succesvolle opvolging.

De belangrijkste redenen dat ondernemers hun opvolging uitstellen is:

1. Ze hebben geen zin in gedoe (de emoties van de familie die spelen)
2. Ze willen zelf (nog) niet stoppen
3. Ze weten niet waar ze moeten beginnen

Veel ondernemers in het familiebedrijf zijn zeer succesvol in het ondernemen, kunnen snel beslissingen nemen en zijn daadkrachtig. Hoe anders is het wanneer het gaat over hun eigen opvolging.

Menig familieconflict ontstaat door onduidelijkheid. Het thema opvolging wordt gebrekkig of helemaal niet besproken. Of er worden besluiten genomen door een kleine kring familie zonder overleg met alle betrokken familieleden.

Hoe los je dit op?
Om conflicten te voorkomen moet je ten eerste alle familieleden bij het proces betrekken, dus ook de familieleden die niet in het bedrijf werken of aandeelhouder zijn. Dan krijgt iedereen de kans om zich te uiten en krijgt iedereen dezelfde informatie op dezelfde tijd. Zo ontstaat er helderheid en structuur.

Ons Family Business Programma is de beste manier waarop je dit kunt bereiken. Hierdoor ontstaat er inzicht over ieders wensen en verwachtingen. Dit geeft duidelijkheid en rust én zorgt voor een gedeelde toekomstvisie waar de hele familie achter staat.

Zo maak je heldere afspraken, ontstaat er meer structuur, rust en gedragenheid voor beslissingen. Dit heeft ook zijn weerslag op het bedrijf dat zelf tijdens de opvolging kan groeien.

Klinkt dit interessant? Worstel niet in je eentje om dit uit te zoeken.

Ons Family business-programma is een jaarprogramma dat jou en alle betrokken familieleden helpt om het bedrijf succesvol te contineren en de harmonie in de familie te bewaren.

De resultaten van de familiale ondernemers die we begeleiden, zijn verbluffend.

“Het traject is een hobbelige weg geweest waarbij we door de professionele begeleiding van Carola en Liane steeds weer op het juiste spoor werden gezet. En de uitkomst is een scenario waar we zelf nooit op waren gekomen. Dat onderstreept direct de meerwaarde van een onafhankelijke partij zoals Familiezaken. Je zet sneller de juiste stappen waardoor je verder komt. We zijn ervan overtuigd dat ons hierdoor veel gedoe en leed bespaart gebleven. Onze familiebedrijf groeit en onze familieband is sterker dan ooit tevoren. We zijn hier ontzettend dankbaar voor”.

Wil je ook met je eigen opvolging aan de slag? Je kunt je nu aanmelden voor een vrijblijvend  strategiegesprek.

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.