Ruim 70% van de familiebedrijven verspilt geld, tijd en energie in het opvolgingsproces. De cijfers liegen er niet om. Slechts 30% van alle familiebedrijven overleeft een eerste generatiewisseling volgens onderzoek van het Erasmus Center for Family Business. 70% slaagt dus NIET. Hier gaat gigantisch veel familiekapitaal mee verloren en conflicten tijdens het opvolgingsproces kunnen familieleden uit elkaar drijven. Hoe kunt u dit rampscenario voorkomen en tot die 30% succesverhalen horen?
Het antwoord is verrassend simpel.
Start het opvolgingsproces op tijd en bereid opvolging goed voor. Gemiddeld staat er 7 tot 10 jaar voor dit proces. Ondernemers denken zelf dat dit drie jaar duurt. De eerste stap is om de familie bijeen te brengen om het thema opvolging te bespreken. Onderzoek hoe iedereen naar het familiebedrijf en naar de toekomst kijkt.
Een tweede belangrijk aspect is laat je helpen door een familiebedrijvenspecialist bij die als geen ander de bijzondere familiedynamiek kan doorgronden en aandacht besteed aan de zachte kant van opvolging. Ons slagingspercentage met betrekking tot opvolging en overdracht bedraagt 98% en daar zijn we best trots op. De tientallen familiebedrijven die wij hebben begeleid, hebben niet alleen betere (financiële) resultaten behaald, maar ook samen met de nieuwe generatie aan een toekomstbestendig familiebedrijf gewerkt, waarbij ook nog eens de familieband beter en hechter is geworden.
‘Achter elk sterk familiebedrijf, staat een sterke familie’
Onze visie is dat een opvolging alleen succesvol wordt als je de emotionele blokkades hebt opgeheven. Start met de familie en wees radicaal open. Dat kan best spannend zijn. Je weet nooit wat een ander zegt of welke emoties er leven. Dat is logisch. Als je familie niet in staat bent om elkaar aan te spreken en je uit te spreken, ontstaat er een onderdrukte emotie. Deze emotie komt er vroeg of laat, zelfs na jaren, eruit en dan vaak vele malen heftiger. Een ander gevolg is dat mensen ziek worden en overspannen worden. Je hoeft alleen maar naar een programma als het familiediner te kijken om te weten dat er vaak al veel langer iets speelt, zonder dat de familie met elkaar een goed gesprek aangaat.
Aan welke emotionele blokkades moet je denken?
- Kinderen kunnen zich achtergesteld voelen ten opzichte van elkaar
- Er is geen vertrouwen in de capaciteiten van de kinderen
- De nieuwe generatie is onzeker over het eigen kunnen
- Vanuit het verleden zijn er nog onuitgesproken zaken die tijdens de opvolging weer gaan opspelen
- Er is sprake van onderlinge rivaliteit tussen de kinderen
- Botsing van karakters
- Er ontstaat een machtsstrijd door het ‘twee kapiteins op één schip- principe’
Wij maken regelmatig mee dat ondernemers de opvolging en overdracht volledig laten begeleiden door accountants en fiscalisten. Partijen die uitstekend in staat zijn om de harde kant van opvolging goed te begeleiden (en waar we overigens graag mee samenwerken), maar die vaak met een grote boog om de gevoeligheden heengaan. Dat is ook logisch. Deze partijen hebben een ander contract met de klant en zijn er simpelweg niet voor opgeleid om emoties in goede banen te leiden. Soms liggen opvolgingsplannen al jaren op de plank, maar gebeurt er niets. Dit komt omdat emoties de overdracht van leiderschap en eigendom tegenhouden.
Geen stappen nemen, wat feitelijk stilstand is, kost bakken met geld. Miljoenen, als je kijkt naar jaren dat er niets gebeurt. Beslissingen worden niet genomen, noodzakelijke investeringen niet gedaan, onderlinge frustratie neemt toe, plezier neemt af.
Door bovenstaande gevoeligheden kan de familierelatie behoorlijk onder druk komen te staan. En juist dan is het verstandig dat iedere betrokkene zich kan UITspreken, zodat jullie de situatie met elkaar kunnen BEspreken waardoor je ook zaken met elkaar kunt AFspreken. Wanneer je dit op een gestructureerde wijze samen doet, dan is er voldoende ruimte voor ieders verhaal, en zijn alle scenario’s mogelijk. Als neutrale partij zonder belangen leiden wij het gesprek en stellen de belangrijke vragen over zaken waarover je misschien nooit eerder hebt nagedacht. We geven advies en richting aan het opvolgingsproces, waardoor jullie gestructureerd en gedisciplineerd stappen zetten in opvolging: Van het uitspreken van ambities en belangen van de individuele familieleden tot assessments ter toetsing van de geschiktheid van de opvolger(s) en het maken van een familiestatuut.
Succesvolle familie-ondernemers weten dat bij succesvol ondernemen een succesvolle opvolging hoort.
Zij laten zich begeleiden door de beste partij op dit gebied waardoor zij een zeer grote kans hebben dat de opvolging niet alleen plezieriger en gestroomlijnder verloopt maar waar het geluk van elk individu gewaarborgd wordt én er geen kapitaal verloren gaat.
Wil jij ook het beste voor jouw familie en bedrijf? Plan dan een gesprek met ons in via: Contact – Familiezaken.