Is mijn kind geschikt als opvolger?

De vraag of een kind geschikt is als opvolger of niet, krijgen wij regelmatig. Als ouder kijk je nu eenmaal naar je kind met een gekleurde bril. Hoe bepaal je of je kind geschikt is als opvolger?  En wat maakt iemand een goede directeur?

Hier komt de meerwaarde van een onafhankelijke derde om de hoek kijken. In een situatie waarin je subjectief bent, is objectiviteit niet alleen prettig maar simpelweg noodzakelijk. Een neutrale, objectieve bril is nodig om antwoord te kunnen geven op deze vraag. Tenslotte staat er veel op het spel.

Onze visie is dat een potentiële geschikte opvolger 3 zaken in huis heeft: hoofd, hart en handen. Dit kan je vertalen in:

  1. Ambitie, de drang om te willen vernieuwen en innoveren
  2. Visie op de toekomst van het familiebedrijf
  3. Lef en op durven staan als leider

Andere tijd, andere fase in het familiebedrijf

Het is belangrijk te realiseren dat naast het feit dat de nieuwe generatie in een andere tijd is geboren, ook andere kwaliteiten heeft dan de generatie ervoor. Dit is voor een overdrager wel eens lastig, want vaak zijn ze in eerste instantie op zoek naar een kloon van zichzelf. De realiteit is echter dat in deze tijdsgeest en andere fase van het bedrijf vaak andere kwaliteiten hard nodig om het bedrijf toekomstproof te maken.

Ontplooi je talenten als nieuwe generatie

Het is zeker waar dat je als opvolger over bepaalde kwaliteiten dient te beschikken. Maar het gaat er ook vooral om wat je met die talenten doet! Je kunt namelijk nog zoveel kennis hebben en talenten bezitten maar als je er niets mee doet, is het waardeloos. Je komt dan niet tot je recht.

Talenten komen tot volle bloei in een open en eerlijke omgeving, waar ruimte is voor creativiteit, er concrete doelstellingen worden gesteld en er gedegen feedback wordt gegeven. Zoek mensen op waar je wat van kunt leren als opvolger.

Geef elkaar de ruimte in het familiebedrijf

In het proces van opvolging dient er ruimte te worden gegeven (door overdrager) en ruimte te worden gepakt (door opvolger). Dit is een samenspel tussen de twee generaties hetgeen verloopt met pieken en dalen. Het is geen geplaveide weg die voor elk familiebedrijf hetzelfde is.

Wanneer er vertrouwen is, kun je pas loslaten

Inzicht in talenten en herkennen van elkaars kwaliteiten met een onafhankelijke derde geeft altijd inzicht. Welke talenten zijn er (latent) aanwezig en hoe kunnen deze verder ontwikkeld worden?  Vanuit deze situatie kan er naar rollen en functies gekeken worden. Heeft de opvolger alles in huis als directeur of is hij meer geschikt voor een andere functie binnen het bedrijf? Of is zelfs uit het bedrijf stappen een optie. Ook dit kan een oplossing zijn. Ga in ieder geval actief aan de slag met opvolging, ga zaken aan en neem stappen. Laat je begeleiden, dat maakt het proces makkelijker en neutraler. Inzicht en overzicht in de situatie, geeft duidelijkheid en vertrouwen zet aan tot actie. En als er vertrouwen is, kun je (makkelijker) met vertrouwen loslaten als overdrager.

Wil je meer weten over welke stappen er zetten zijn bij opvolging? Download dan ons stappenplan en ontdek waar jullie staan in het proces.

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK: DE 5 STRATEGIEËN BIJ OPVOLGING


    * Bij verzenden ga je akkoord met onze privacy verklaring.